Så er det årlig sirkuset i gang. Hvem tjener mer enn hvem, hvem er den rikeste i landet her og hvor ble det egentlig av formuen til Jan Haudemann-Andersen?

Sjefen for Datatilsynet, Georg Apenes, mener det burde være mulig å reservere seg mot offentliggjøringen av ens private økonomi. Han kaller medienes oppslag «motbydelig» og «frastøtende». Datatilsynet argumenterer forøvrig med at listene gjør det lettere for kriminelle å stjele identiteten til folk.

Advokat John Christian Elden mener offentliggjøring av skattelistene er det mest forbrytervennlige vedtaket norske politikere noengang har fattet.

I de fleste andre land må kriminelle greie seg uten hjelp fra ligningslister. Om det fører til færre innbrudd, er vel ikke helt åpenbart.

Det er imidlertid lett å peke på fordelen med at disse tallene er offentlig tilgjengelige. Offentliggjøring av økonomisk informasjon, enten informasjonen gjelder privatpersoner eller bedrifter, gjør det enklere for journalister og andre interesserte å kaste lys over de økonomiske maktforholdene i samfunnet. Selvsagt blir det ikke umulig å drive kritisk journalistikk uten tilgang på skattelistene, men det blir vanskeligere. Offentlige skattelister er, som statsminister Jens Stoltenberg påpeker, en styrke for ytringsfriheten. Ligningstallene fungerer som et referansepunkt i debatten om hvilket skattenivå vi skal ha og hvordan myndighetene forvalter de skattekronene som kommer inn. Med en stor og voksende offentlig sektor har også folks inntekter en offentlig interesse. Hvor mye tjener sykehussjefene? Hva med stortingspolitikerne eller statsrådene?

Avtroppende finansminister Kristin Halvorsen sa for et par år siden til Dagbladet at norske toppledere heller burde måle seg med landets statsminister enn å sammenligne seg med toppsjefer i andre land. Igår fikk hun svar fra nettavisen E24. 40.731 nordmenn tjener mer enn Stoltenberg.

En annen interessant øvelse er å følge pengene i fotballen. Mens klubb etter klubb rykker nærmere konkurs, kan VG Nett fortelle at spillerne i Tippeligaen på to år har økt lønningene med 55 prosent i gjennomsnitt. Det er godt å vite neste gang en fotballdirektør henvender seg til omverdenen med en bønn om å bidra til en slunken klubbkasse.

Søk i skattelisten her.

Les også: Her er de rikeste unge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.