Leder DN: Det er få grunner til å bekymre seg for lengden på forskernes arbeidsdager.

En rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet (Afi) har fått alarmklokkene til å ringe i lokalene til Unio, hovedorganisasjonen for mange av landets universitets- og høyskoleutdannede.

Rapporten viser at vitenskapelig ansatte ved landets høyskoler og universiteter i gjennomsnitt jobber 47,6 timer i uken, ti timer mer enn normal arbeidsuke og nesten åtte timer mer enn det Arbeidsmiljøloven tillater. Det vil Unio-leder Anders Folkestad ha slutt på.

«Dette er et alvorlig og økende arbeidsmiljøproblem», sier Folkestad i et intervju med DN. Han har nå gått til Arbeidstilsynet med saken.

Stemplingsur har alltid vært fjernt fra den akademiske kulturen. Det gjenspeiles også mange steder i næringslivet etterhvert som industribedrifter, med sin strengt regulerte produksjon, forsvinner til fordel for en kunnskapsbasert tjenesteøkonomi. DNs reportasje om det nye målesystemet i DNB Liv viser at det riktignok fortsatt er noen som tviholder på stoppeklokken. Men flere og flere bedrifter innser at det viktigste ikke er hvor lenge arbeidstagerne er på jobb, men hva de leverer.

Det betyr ikke at det ikke skal finnes regler som beskytter arbeidstagere mot det Folkestad kaller «rovdriftskultur». En kan selvsagt diskutere om forskere pålegges for mange oppgaver og om de får nok tid til å forske.

Men det er meningsløst å løpe etter dem med stoppeklokken. Afi-rapporten dokumenterer ikke bare at forskere i gjennomsnitt jobber lenger enn normal arbeidsuke. Den forteller at det er en sammenheng mellom publisering i meritterte fagtidsskrifter og lengden på arbeidsuken. De som jobber mest er også de som har flest publikasjoner.

Med andre ord er det de beste forskerne som jobber mest. Eller omvendt, for å bli en god forsker, må man jobbe mye.

Det er ikke overraskende. Forskere fra hele verden konkurrerer om spalteplassen i de meste prestisjefylte tidsskriftene. Å nå opp i den konkurransen er ikke alle forunt, men det er desto mer gledelig når noen lykkes. I Folkestads verden er det først og fremst et problem.

Det er en deprimerende holdning. La forskerne være i fred for Arbeidstilsynet. La dem forske!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.