StatoilHydro skal løse sin overtallighet ved å bruke mindre konsulenter og innleid personell, vokse, tilby opplæring og tilby tidligpensjon.

- Vi har fryktet at dette skulle bli konsekvensen av fusjonen. Men det er viktig å skille mellom to forskjellige konsulenter. Enkeltmannsforetak og utleid personell er en ting. De er vi ikke så opptatt av. Det viktige er at ikke StatoilHydro tar over leverandøroppgavene på sokkelen, sier Knut Aaneland, leder for olje og gass i interesseorganisasjonen Norsk Indutri.

Kritisk for innovasjonen
Når underleverandører leverer et produkt eller en teknisk løsning til oljeselskapene, sender de sine egne folk ut for å drive inspeksjon, vedlikehold og modifikasjoner på plattformene.

- Det er veldig viktig for oss at StatoilHydro ikke tar over disse oppgavene for å sysselsette sine egne overflødige. Det er viktig for innovasjon og utvikling av tekniske løsninger at leverandøren får se hvordan det virker. Så går de hjem og bruker den erf#229en til å utvikle videre, forklarer Aaneland.

3700 innleide i fare
Planlegginggruppen i det nye selskapet holdt mandag pressekonferanse for å legge frem den nye organisasjonen. Der ble det sagt at man hadde 2500 overtallige. Konsulentbruken ble ikke videre beskrevet. Det er uklart hvem det vil ramme direkte, men definisjonen er folk som er leid inn til å gjøre arbeidsoppgaver ansatte i StatoilHydro kan gjøre. De er leid inn på grunn av kapasitetsproblemer eller behov for spesiell kompetanse.

- Vi har 3700 konsulenter og innleide folk i Hydro Oil and Gas og Statoil i dag. Det er for tidlig å si hvordan denne matchen blir, fordi det er avhengig av den kompetansen som blir frigjort, forklarer Ola Morten Aanestad, informasjonsdirektør i Statoil.

Ingeniørene støtter kutt
Tekna, sivilingeniørenes fagforening, er i utgangspunktet glad for at man tar hensyn til selskapets ansatte først, selv om noen av deres medlemmer kan ramems av konsulentkuttet:

- Det er prinsipielt riktig med en gjennomgang av konsulentstillingene før man nedbemanner. Men vi vet også at det er en del av den innleide personellet som sitter på spisskompetanse som oljeselskapene trenger. Det er vanskelig å kvitte seg med den kompetansen, sier Kåre Rygg Johnsen, generalsekretær i Tekna

- De som vil bli hardest rammet er nok enkeltmannsforetak og mellomstore konsulentselskaper, men nå er jo markedet slik i dag at det er behov for folk overalt. Derfor vil det kanskje ikke oppstå for store problemer av fusjonen, legger Johnsen til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.