- Vi er et av verdens rikeste land, og vi har ikke spesielt høye boligpriser. En timer herfra får du enebolig til to millioner kroner. Løp og kjøp!, sier sjeføkonomen.

Oppfordringen kom i forbindelse med en paneldebatt på konferansen "Tryggere boligkjøp" i regi av Forbrukerrådet tidligere idag. Konferansen fant sted på SAS Radisson i Oslo.

Fortsatt stigende priser
Andreassen var deltaker i panelet, og dypt uenig med sine økonom - kolleger i at boligprisene er farlig høye og at korreksjonen kan være like rundt hjørnet.

- Hvis man tror at inntektsutviklingen blir god fremover og man vil bruke like mye på bolig som i dag, så ligger det an til fortsatt stigende priser, mener Andreassen.

- De som mener boligprisene her i landet er høye, har en annen virkelighetsoppfatning enn meg. Skogstad Aamo sier at makroøkonomene gjør feil når de trendforlenger dagens marked. Men jeg synes dette er en ufattelig provinsiell måte å tenke på.

Invester i Aurskog?
- Norske eneboliger er relativt billige i forhold til land som er fattigere enn oss, og det er ikke lett å sette opp renten så lenge vi er en del av et internasjonalt kapitalmarked, sier han.

Han stilte noe spøkefullt spørsmål ved om oppfatningen av at boligprisene her i landet er så høye henger sammen med at medie-Norge stort sett klumper seg sammen innenfor bompengeringen i Oslo.

Han påpekte også at mens hans unge meglerkolleger i Terra på død og liv vil betale 1,5 millioner kroner for 20 kvadratmeter i Majorstu-krysset, så får man 100 kvadratmeter med terrasse til samme pris på Høybråten.

- Du skal ikke se bort fra at den beste investeringen du kan gjøre akkurat nå er å kjøpe en enebolig på Aurskog. Og liker du ikke østsiden, kan du dra til Larvik. Eller Skien, sier Andreassen.

Frykter ikke fullfinansiering
Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo la tidligere i dag frem tall som viser en markant økning i andelen av boligkjøp lån som finansieres med lån på 100 prosent av kjøpesummen.

Andreassen deler ikke Skogstad Aamos bekymring. Mens Kredittilsynets leder mener de som tar opp lån med 100-prosent finansiering tar en stor risiko, ser Andreassen det som et langt større problem at folk øker gjelden til forbruks - og spekulasjonsformål.

- Det hjelper dessuten lite hva norske banker mener og gjør så lenge de som regner på dette i utenlandske banker ser null risiko i å låne ut penger til norske boliger, mener han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.