Hver tredje av oss kjenner noen som snyter på trygde- og sykelønnsordningen. Samtidig blånekter Ola og Kari Nordmann for at de har skulket jobben.

Det viser en undersøkelse Respons Analyse har utført for DN.no.

Professor i ledelsefag William Brochs-Haukedal ved Norges Handelshøyskole, mener nordmenn kjenner litt for godt etter og at vi har et romslig sykdomsbegrep.

Han ser et stort omslag og svekkelse i arbeidsmoralen, som har vært sosialt, kulturelt og sosialt betinget.

- Arbeidsmoral har vært forankret i vår kultur og religion for det er protestantismens arv. Protestantiske nordeuropeere jobbet hardt, for det var slik vi kom til paradis. I dag er det veldig få som tror på dette. Så i dag er paradis byttet ut med trygdeytelser. Incentivsystemene, og referanserammen er helt forskjellig. I dag er det ikke paradis. I dag er det trygdeytelsen, sier Brochs-Haukedal, som er både økonom og psykolog.

- Et fett om du er hjemme eller på jobb
Dermed blir andre incentiver mye viktigere.

- I dag er det slik at en vanlig nordmann ikke har noen særlige incentiver til å gå på jobb fremfor å la være. Om du er hjemme eller på jobb er et fett. For jobben din er beskyttet, og det spiller ikke inn på økonomien din, mener professoren.

Ettersom mange har kjedelige, slitsomme eller lite givende arbeidsoppgaver, må man innse at det er veldig fristende å finne seg alternativer, så sant man ikke taper økonomisk på det, mener Brochs-Haukedal.

- En økonom ville sagt at det å gå på jobb for folk flest har veldig høy alternativ kost. Å gå på jobben kan være farlig eller slitsomt, mens kunne du vært hjemme og drevet med hobbyen din, malt huset eller vært sammen med barna. Skulle du da få en liten hodepine er det egentlig ikke så veldig dumt. Det kan til og med gjøre livet litt lettere å leve, sier han.

Vil ikke moralisere
Professoren ønsker ikke å moralisere på dette punktet. Hvis jobbene er så belastende at folk har behov for å ta ut slike sykedager, må det være helt greit, så sant samfunnet har råd til det, mener han. Men ser samtidig at milliarder spart på dette området kunne vært brukt på en annen måte.

Samtidig påpeker forskeren at det finnes andre incentiver som kan motvirke og forsterke fraværet.

- Det er klart at det finnes sosiale og psykologiske incentiver som spiller inn. Kolleger, normer, verdier, miljø og hvor interessante oppgavene virker inn på motivasjonen for å gå på jobb, påpeker Brochs-Haukedal.

Les også: - Vi har et sykeliggjørende system

<b>1 av 3 kjenner en trygdesnyter</b>

Flaut, flaut og flaut

9 av 10 skulker ikke jobben

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.