- Men hvis vi skal tilbake blir det ikke som deleier av et selskap, sier Eide, med referanse til salget av 11 prosent i Det norske til Aker Capital i dag.

DNO har ikke drevet med oljeutvinning på norsk sokkel siden selskapet skilte ut Det norske oljeselskap og fusjonerte det med Pertra i 2007. Før det hadde DNO bygget opp en portefølje på britisk sokkel som selskapet solgte til Lundin i 2004.

Børshopp etter storfunn
- Tidspunktet å selge Det norske kan virke litt rart, gitt storfunnet igår og en sterk vekst i verdien av selskapet?

- Om man ser historisk på kursen så har den aldri vært på et høyere nivå. Men ettertiden vil vise om tiden var riktig å selge nå. Hovedbegrunnelsen for å selge er at vi ikke ønsker å eie aksjer i andre selskaper, men eierandeler. Det er en strategisk beslutning styret har tatt, sier Eide.

- Og det til tross for at det er uttalt at selskapet vurderer å komme tilbake til Norge?

- Ja, men om vi skal tilbake til Norge, så vil vi gjøre det ved å starte opp igjen selv. Akkurat hvilken struktur vi skal velge hvis vi skal tilbake, det har vi ikke bestemt, men det blir ikke gjennom et deleierskap, sier han.

Forventet nedsalg
Han mener også det kunne være forvirrende at selskapet eide Det norske-andeler og samtidig ønsker seg tilbake på norsk sokkel.

- Jeg tror det også klargjorde dette litt for markedet. Det var forventet, har jeg skjønt, at vi skulle selge denne posten, sier han.

- Hvem er det som har mest lyst til å komme tilbake til Norge - dere i ledelsen eller det nye styret?

- Alle har lyst til å se på den muligheten. Styret, ledelsen og staben som sådan har lyst til å ta en grundig diskusjon om dette, og ser Norge som spennende: Vi har gjort suksess der to ganger før og kjenner Nordsjøen. Men vi skal ta en god diskusjon og trekke konklusjon av det, ikke ta lettvindt avgjørelse, sier Eide.

Fusjon
Men han understreker at selskapet er mest fokusert på det som skjer i Midtøsten, og har nok å gjøre der nå. Selskapet er midt i en fusjonsprosess med RAK.

- Er norsk sokkel blitt mer aktuelt som følge av uroen i Midtøsten?

- Egentlig så har ikke det trigget interessen i den ene eller andre retningen. Profilen vi har som selskap er at vi er villige til å ta teknisk og politisk risiko er jo ikke endret. Det vil ikke ha noe med den beslutningen om norsk sokkel å gjøre. Skal vi inn på norsk sokkel er det fordi vi synes at norsk sokkel er spennende og at vi kan skape verdier der, sier han.

- Går samarbeidet med RAK bra?

- Jeg synes samarbeidet går veldig bra.

Les også:

Røkke fester grepet om Det norske

- Den beste investeringen vi kan gjøre i dag

Rakettvekst i DNO International (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.