Finansministrene fra Finland, Nederland og Tyskland skulle møttes i Berlin tirsdag kveld. Årsaken til møtet er strid om betingelsene i den nye redningsplanen for Hellas, som lederne i eurosonen med brask og bram kunngjorde på krisemøtet i juli.

Finlands regjering inngikk etterpå en avtale med grekerne om sikkerhet for alle sine lån til Hellas. Dette vakte sterke reaksjoner hos andre euroland. Nederland og Østerrike har nå bedt om lignende avtaler, noe som truer avtalen og svekker en allerede tynnslitt tillit til lederne.

- Alle aksepterer

Det var foran tirsdagens møte i Berlin usikkert hva slags sikkerhet som kan bli aktuelt, ifølge TT.

- Utgangspunktet er at sikkerheten er noe som alle euroland kan akseptere, sier Matti Hirvola, rådgiver i det finske finansdepartement, til det svenske nyhetsbyrået.

I Italia arbeider statsminister Silvio Berlusconi intenst med å få nasjonalforsamlingen til å godkjenne en pakke innstrammingstiltak. Regjeringen har satt hardt mot hardt. Hvis nasjonalforsamlingen sier nei til de foreslåtte kuttene, går den av.

Men Berlusconi har vannet ut pakken kraftig etter at den ble kunngjort i august. Dette har ikke gått finansmarkedene hus forbi. Børsen i Milano sank med 1,98 prosent mandag, og renten på Italias lån har steget kraftig de siste dagene.

- Beskytter de rike

Regjeringens vingling og statsministerens manglende evne til å få frem behovet for kollektive oppofringer har skapt et bilde i befolkningen av et lederskap som beskytter de rike og rammer middelklassen, skriver Financial Times.

Berlusconi fjernet en planlagt formuesskatt, og en lovet kamp mot skatteunndragelser er blitt vannet ut av budsjettkomiteen i nasjonalforsamlingen.

Et vedtak om regjeringens forslag om innsp#229er på til sammen 45,5 milliarder euro, eller vel 350 milliarder kroner, er tidligst ventet onsdag.

Demonstrasjoner

Fagforeningene i Italia og Spania arrangerte begge demonstrasjoner i protest mot regjeringenes sparepakker. Den italienske generalstreiken tirsdag rammet deler av landets kollektivtilbud og større turistattraksjoner, slik som Colosseum i Roma, holdt stengt. Oppfordringen til den åtte timer lange streiken kom fra Italias største faglige hovedorganisasjon GCIL.

I Madrid arrangerte store fagorganisasjoner en protestmarsj mot den spanske regjeringens planer om å nedfelle et krav om budsjettbalanse i den spanske grunnloven. De fagorganiserte krever at denne saken i stedet legges ut til folkeavstemning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.