Denne artikkelen er eksklusiv for DNvinklubbs medlemmer:

Domainet ble startet på begynnelsen av 1900-tallet av 18 år gamle Armand Rousseau, som var så heldig å arve noen vinmarker i Gevery-Chambertin. Flere marker kom til etter at han giftet seg i 1909. Men Armand var ikke fornøyde med det og begynte å kjøpe opp plotter i de beste markene. Den første var Charmes-Chambertin i 1919 etterfulgt av Chambertin og Clos de la Roche i 1921. Armand var en av pionerene når det gjaldt å tappe vinene på flaske selv.

Hans sønn Charles overtok i 1959 da hans far Armand døde i en bilulykke. Charles Rousseau utviklet familiefirmaet til det det er i dag, et av Burgunds desidert beste. De siste 15 årene er det Charles’ sønn Éric som har hatt ansvaret.

– Vi prøvde oss på økologisk dyrking i 2009, men vi har gått tilbake til lutte raisonnée, selv om noen av behandlingene vi gjør er økologiske, forteller Éric Rousseau.

– Det viktigste for oss er lavt utbytte, føyer han til.



 

Familien eier 13,5 hektar i de beste vinmarkene i Gevrey-Chambertin, og hele produksjonen består av rødvin. Her er det mange hete vinmarksnavn. 2,15 hektar med Chambertin er nok den som står høyest, samt 1,42 hektar med Clos de Beze, Mazis-Chambertin på 0,53 hektar, Charmes-Chambertin på 1,37 hektar og Ruchottes-Chambertin med 1,05 hektar. I tillegg eier de 1,48 hektar med Clos de la Roche i Morey-Saint-Denis samt premier cruene Clos-Saint-Jacques, Les Cazetiers og Lavaux-Saint-Jacques. 15 prosent av druene får beholde stilkene under fermenteringen.

– De beste grand cruene befinner seg på 100 prosent nye eikefat i 18–20 måneder, sier Éric Rousseau.

– Mens noen, som Charmes-Chambertin, som alltid inneholder 2/3 deler av Mazoyéres, ligger kun på gamle fat, sier han.

– Vi har alltid tappet vinen vår sent på flaske, men så er de ofte modne tidligere enn andre.

Rousseaus viner er pur eleganse, ofte smaker de som fløyel som unge, noe de ofte fortsetter med i årevis fremover. De beste vinene i de beste årgangene tåler en nærmest ubegrenset lagringstid.

Dessverre er ikke disse vinene tilgjengelig hos importøren lenger. Men de er å finne på gode restaurantvinkart rundt om i landet samt i velassorterte vinbutikker i Europa.

Chambertin Grand Cru 1999
Armand Rousseau
Burgund, Frankrike
96 poeng
Wine Tailor
Nydelig aromatisk duft med innslag av voks, fiol, blomster og granatepler. Sinnsjuk konsentrert med fersk syre og aromatisk frukt. Lang og mineralsk med tydelige tanniner som begynner å mykne. Kompleks avslutning. Drikk fra 2015 til 2025. Passer til okse og sopp. MB

Mazis-Chambertin Grand Cru 2008
Armand Rousseau
Burgund, Frankrike
96 poeng
Wine Tailor
Man kan nesten ikke forestille seg at pinot kan dufte bedre enn dette med karakter av fioler, granatepler, pepper og mineraler med hint av villbringebær. Lange og balanserte tanniner med en tørr finish. Drikk nå til 2020. Passer til kalv og sopp.. MB

Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St. Jacques 2008
Armand Rousseau
Burgund, Frankrike
95 poeng
Wine Tailor
Lukket på duft med innslag av bringebær og granatepler. Saftig og uhyre elegant frukt på smak med lang og balansert frisk syre på smak kombinert med bitende frukt og tydelige tanniner. Lang og utrolig fersk. Drikk fra 2015 til 2035. Passer til okse. MB

Clos de Bèze Grand Cru 1999
Armand Rousseau
Burgund, Frankrike
95 poeng
Wine Tailor
Dufter av tre, vanilje, bringebær og blomster. Fortsatt stram, fast og mineralsk på smak med strukturert frukt og lange tanniner med en underliggende elegant og delikat frukt. Trenger mer tid i kjelleren. Drikk fra 2015 til 2030. Passer til okse. MB

Clos de Bèze Grand Cru 1996
Armand Rousseau
Burgund, Frankrike
94 poeng
Wine Tailor
Mineraler, bringebær og granatepler med hint av blomster på duft. Frisk syre, delikat og lett moden frukt med et erketypisk pinotpreg og lange avslipte tanniner. Perfekt å nyte nå, gjerne sammen med morkler og lyst kjøtt, men vil holde fram til 2022. MB

Ruchottes-Chambertin «Clos des Ruchottes» Monopole Grand Cru 1999
Armand Rousseau
Burgund, Frankrike
94 poeng
Wine Tailor
Floral duft med innslag av trøffel, pepper og bringebær. Stram syre og pene lange tanniner. En perfekt fruktnerve og uendelig lengde. Perfekt moden nå. Drikk nå til 2018. Passer til svin og kalv. MB

Clos de la Roche Grand Cru 2008
Armand Rousseau
Burgund, Frankrike
93 poeng
Wine Tailor
Lukket på duft med preg av mineraler, granatepler og blomster. Klassisk og elegant pinotfrukt med nydelig balansert syre og lange tanniner som følger hele smakskurven i en flott harmoni. Drikk fra 2014 til 2025. Passer til sopp og lyst kjøtt. MB

Charmes-Chambertin Grand Cru 2009
Armand Rousseau
Burgund, Frankrike
93 poeng
Wine Tailor
Voks, røde, modne og søte bær med hint av tre på duft. Frisk syre og delikat stram frukt på smak. Uhyre ung og fersk med sødmefull kruktkarakter. Drikk fra 2020 til 2032. Passer til kalv og sopp. MB/OMA

Clos de la Roche Grand Cru 2009
Armand Rousseau
Burgund, Frankrike
93 poeng
Wine Tailor
Jordbær og bringebær på duft med innslag av plommer og vanilje. På smak er den preget av en varm årgang som har gitt moden og rik frukt. Tilknept og utilgjengelig nå, og vil trenge mye mer tid i kjelleren. Drikk fra 2020 til 2035. Passer til okse og sopp. MB/OMA

Charmes-Chambertin Grand Cru 1999
Armand Rousseau
Burgund, Frankrike
92 poeng
Wine Tailor
Floral duft med hint av bringebær og sopp. Nydelig slank og sjarmerende frukt med frisk syre og lette tanniner. Drikk nå til 2018. Passer til svin og kalv. MB

Gevery-Chambertin 1er Cru Lavaux St. Jacques 2008
Armand Rousseau
Burgund, Frankrike
92 poeng
Wine Tailor
Utolig lukket og reduktiv vin som trengte tre dager på en karaffel for å kunne gi noe som helst. Stram syre og kjølig lett frukt med lett bitre tanniner i utgangen. En vin som trenger lang tid i kjelleren. Drikk fra 2017 til 2027. Passer til kalv og svin. MB(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.