«Mann ligger nede på gate 21».

I løpet av 30 sekunder er røykdykker Ole-Christian Bjørneruds team i bilen og på vei ut porten. En mann ligger nede, men ingen vet riktig hva det er som venter dem. Bjørnerud, som frem til nå denne novemberonsdagen har hatt snittpuls på rundt 75 slag i minuttet, merker en uforklarlig ro i kroppen. Pulsen faller mens gate 21 nærmer seg.

– Jeg har jobbet 15 år i brannvesenet. Vi driller og driller på slike situasjoner. Jeg blir ikke oppjaget, heller det motsatte. det er litt rart, sier han.

Jager energi
Det er ikke første gang han har merket bedre kontroll i situasjoner andre lett kunne mistet grepet.

– Vi ble sendt ut på en stygg trafikkulykke der liv var gått tapt og en person satt fastklemt. Kroppen roet seg på vei ut. Visste hva jeg skulle gjøre og hva som ventet. Det er kun arbeidsoppgaven som teller og da hender det faktisk at pulsen blir lavere. Samme skjer alltid med en treningskamerat av meg. Under oppvarming til Birken er pulsen varierende og høy, men når starten nærmer seg får han hvilepuls.

Se video av Bjørneruds arbeidsdag her

På gate 21 har en polsk sjømann besvimt. Han hadde drukket tett i tre dager og segnet om på vei inn i flyet, men kommer seg fort til hektene igjen.

Bjørnerud starter arbeidsdagen med en stor porsjon havregryn. Halvannen time senere setter han to grovtykke brødblingser med honning til livs. Å gå tom for energi er krise for en redningsmann.

– Jeg passer på så jeg har energi hele dagen.

Se store bilder i DN Play!

En vet aldri hva som skjer
Brannmenn i tjeneste ved Oslo Lufthavn er pålagt to treningstimer i løpet av arbeidsdagen. De fleste deler det opp i to økter. Bjørnerud som er stasjonens beste birkebeiner, med 3,06 timer i rittet som rekord, sverger til 4x4 intervalltrening før lunsj og styrke etter middag.

– Vi går på 24-timers vakter. Fra 08–19 er vi i aktiv tjeneste. Da er vi pålagt å trene. Jeg liker intensiv løping, men passer på å holde meg under 171 (slag i minuttet) i puls. Det er syregrensen min, og i tilfellet uttrykning så må jeg hele tiden være klar til å løpe herfra. Stive ben kan bli fatalt, med andre ord. Alle de fysiske testene skal bestås én gang per år for å kunne være i aktiv tjeneste.

De siste 12 månedene har brann- og redningstjenesten ved Gardermoen utført 1492 utrykninger. Av disse er 200 brannrelaterte, og nesten 1000 er førstehjelpsoppdrag. Hjertestanser er blitt en del av Bjørneruds hverdag. 68 reisende har falt om uten puls de siste 12 månedene.

«Enorm påkjenning»
– Flyplassen er jo som en stor by å regne med nesten to millioner besøkende bare i oktober. Mange er stresset og har sikkert høyt blodtrykk, sier Bjørnerud, men legger kjapt til:

– Men vi er også det stedet i landet som redder flest. Hvis du får hjertestans, så er flyplassen det sikreste stedet. På 60 sekunder skal vi i redningstjenesten være på plass.

Øvelser er også en del av hverdagen. Mens DN følger Bjørnerud er det innlagt brannøvelse på flyplassområdet. 42-åringen må opp i puls. Røykdykkerdrakten veier 20 kilo og med oksygentank på ryggen er det svært tungt å puste gjennom maske mens man er i hard aktivitet.

– Det er en enorm påkjenning. Beregninger som er gjort viser at røykdykkeres kroppstemperatur stiger til rundt 40 grader mens vi holder på. I tillegg er aktivitetsnivå og pulsen høy. Etter en slik økt bruker jeg flere dager på å hente meg inn.

Kanskje er det for å få varmebehandling, kanskje er det ren forfengelighet. I garderoben har brannvesenet på Oslo Lufthavn i alle fall et eget solarium.

– Det er vel ikke det første du hopper inn i etter et brennende hus?

– Nei, nei. Det der er bare sånn «velferdsgreier».

– Særlig?

– Okay da. Har kanskje brukt det et par ganger. Men skriv at det er jobbrelatert.