November og desember er utfordrende treningsmåneder. Man vet ikke når snøen kommer, og heller ikke når den forsvinner. Barmarkstrening og rulleski vil trolig stå i fokus ennå, men er du heldig får du en smakebit av langrennsformen, skriver treningsmagasinet.no.

De fleste turrennløpere har begynt å bli klare for snø og lange skiturer i marka, men november og desember er ikke like enkelt å planlegge. Været er ustabilt, og snøen kommer og går akkurat slik den vil. Det kan i tillegg være kaldt, surt og guffent å gå på rulleski, men det er likevel ikke god nok grunn til å bure seg inne foran tv-en. Det kan du gjøre etter at økten er over. Så hvordan skal man angripe årets gråeste måneder?

Skitrener ved NTG Lillehammer, Lydia Weydahl, vet råd:

- Her tenker jeg det er viktig å holde hodet kaldt og tenkte gjennom hva man vil med treningen, sier hun til treningsmagasinet.no.

- Hold roen
- Det er også viktig å skille mellom utøvere som skal være i form tidlig i november og løpere som ikke skal være i form før i januar eller som ønsker å bli "fit for fight" til noen av turrennene i mars. Mange har mye trening i kroppen etter en lang høst, og det gjør dem mer utsatt for infeksjoner. Her kan det heller lønne seg å holde roen, få gjennomført gode barmarksøkter og kanskje heller velge ut en langhelg eller en litt lengre samling på snø, slik at man får roen på stedet, sier Weydahl.

Det gjelder å trene jevnt og få til noen lange gode turer på bena eller med rulleski. Det kan for mange gå helt til januar før nok snø gir langrennsforhold. Vær tålmodig, oppfordrer hun.

Aktiv med staver
Løping er bra, særlig hvis du tar med staver på turene. Bruker du stavene aktivt i motbakkene blir kvaliteten på disse øktene også mye bedre.

- Når snøen kommer, er dette selvsagt det absolutt beste. De øktene jeg foreslår kan utføres i alle bevegelsesformer og det er viktig å variere, men forsøk å ha overvekt med rulleski og løp med staver før vinteren kommer, sier en av Norges aller beste skiløpere, Jens Arne Svartedal.

Med tre-fire økter i uken er det ikke alltid du rekker å få inn alle elementer hver uke, og det er derfor viktig å planlegge over en litt lenger periode hvilke økter du har lyst til å trene.

- Et minimum må være to uker, men gjerne opp til en måned fremover. Det som skal drive deg over fjellet er hjerte og lunger, derfor er det det viktigste å prioritere. Styrke er bra trening, men det hjelper ikke å være sterk som en bjørn hvis du hiver etter pusten før du har kommet halvveis, sier Svartedal.

Se Svartedals treningsprogram her:
Slik trener du til tursesongen

Sesongens første skitur
Når det er trist og grått ute, kan det være lurt å trene på tider det er lyst. Gode barmarksøkter er god trening det også, hvis alternativet er ski på dårlige forhold! Men skiføret kommer etterhvert.

- Hvordan bør de første skiøktene være?

- I begynnelsen er det lurt å ta seg tid til å bli ”kjent” med skiene og skifølelsen. Gå en del rolige turer med teknikk-fokus. Få gjerne noen teknikk-tilbakemeldinger med én gang, slik at du får automatisert effektiv teknikk fra starten av. Distanseøkter kan også være fint, her får man jobbe med teknikk i nærmest konkurransefart, og det er god trening. Teknikk på ski er veldig viktig.

For ikke å bli seig og treg av mange rolige turer kan det være lurt å legge inn litt stigningsdrag/ hurtighet, helt kort! Deretter kan man begynne å legge inn litt terskel intervall/ distanser. Dette er fint for å få det konkurranselikt. Å legge inn et testrenn etterhvert kan også være en fin motivasjon og god trening.

- Hvor mange økter i uken bør man starte med når man endelig har fått snø under bena?

- De fleste som driver med langrenn trener godt hele året. Så når snøen kommer gjelder det å fortsette den gode treningen på snø. Det kan være en idé å gå i løyper som ikke er for tøffe, der man kan gå langturer uten å bli utslitt.

Se Lydias tips til en treningsuke når du har fått snø under skiene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.