Norsk industri fortsetter å slite i motvind, og aktivitetsutviklingen ligger nå langt bak resten av verden, viser ferske PMI-tall (se faktaboksen til høyre).

Den sesongkorrigerte PMIen endte på 45,8 i oktober, ned fra 47,1 i september.

Kronen svekket seg mot både dollar og euro etter tallene.

- Dermed er utviklingen de siste tre månedene betydelig svakere enn i internasjonale indekser. På den annen side ser det ut til at utflatingen i PMI stemmer godt overens med andre norske industriindikatorer som Konjunkturbarometeret og Regionalt nettverk, skriver Fokus Bank, som står bak undersøkelsen, i en pressemelding.

Trekker ned
Både produksjons- og ordreindeksene trekker hovedindeksen kraftig ned i oktober. Produksjonsindeksen falt til 43,5 fra 48,1 i september, mens ordreindeksen falt til 42,5 fra 44,9 i august.

- Vi ser at PMI i Norge ikke stiger like mye som i andre land. Men nå falt ikke PMI i Norge like mye som i andre land, fordi deler av norsk industri har hatt veldig stor ordrebok som de har levd på i lang tid, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til DN.no.

- Men det man ser er at offshore nå flater ut og ordrereservene faller. Det gjør at man ikke får det vekstmomentet nå når global økonomi stiger, legger han til.

Han peker på at driveren offshore-industrien er investeringene til oljeselskapene, som nå sitter på gjerdet.

Ingen ordrer
Mens mange allerede har avblåst finanskrisen innenfor sine sektorer, har krisen bare såvidt startet for andre. Norske rederier har for eksempel ikke én eneste ordre inne ved noe norsk verft etter 2011.

– Jeg er ikke enig med Rune Bjerke i at finanskrisen er over, sa president Elisabeth Grieg i Norges Rederiforbund forrige uke.

For noen uker siden friskmeldte DnB Nor-sjefen norsk økonomi i et intervju med Dagens Næringsliv. Men hans bank gis selv noe av skylden for de vanskelige tidene i norsk skipsfart, offshorenæring og verftsindustri.

Sysselsettingsindeksen ga et svakt positivt bidrag til hovedindeksen i oktober, med en økning fra 39,0 til 41,5. Det er imidlertid fortsatt bare én av ti bedrifter som venter økt sysselsetting, mens to av ti fortsatt venter redusert antall ansatte.

Het industridebatt
Tallene støtter opp om frykten for hollandsk syke, som nå brer seg i Norge.

Norsk industri har fått mye oppmerksomhet den seneste tiden, der sentralbanksjef Svein Gjedrem har uttalt at han frykter hollandsk syke, en tilstand der oljeinntektene fører til at skjermede sektorer eser ut mens konkurranseutsatt sektor bygges ned.

Debatten kom i kjølvannet av regjeringens enorme oljepengebruk i neste års statsbudsjett. Det ekspansive budsjettet som ble lagt frem i oktober løftet kronekursen enda høyere, ettersom rasjonalet for økte renter ble sterkere.

Norske eksportbedrifter sliter derfor nå med både en knallsterk krone og en rente som er på vei opp igjen.

- Det å klare å holde igjen på pengebruken og sørge for at norsk industri ikke går over ende av rente, kronekurs og kostnadsnivå, det er en utrolig viktig oppgave vi skal klare, sa nærings- og handelsminister Trond Giske til DN.no igår.

- Vi kan ikke fortsette slik