- Mange har spurt hva Schjøtt Pedersen skal gjøre. Viktigere oppgave enn å gjøre folkehelsen bedre kan det neppe bli, sier Ine Wigernæs, som nå jobber som folkehelsekoordinator i Valdres.

31 % inaktive
Selv om trening er trendy og mange trener veldig mye, viser tall fra Helsedirektoratet at 31 prosent av oss er helt inaktive. Det er en helsepolitisk kjempeutfordring hvordan man skal greie å få flere i gang med fysisk aktivitet på 30 minutter daglig

- Moralisering hjelper ingen ting. For å lykkes må vi legge forholdene bedre til rette og gjøre det fristende for folk å mosjonere og trene, sier Ine Wigernæs, som har flere NM-gull i stafett og er utdannet ved Norges Idrettshøgskole.

- Problemet er at det er prosjekter over hele Norge som ikke henger sammen. Det er her samordningsministeren kommer inn i bildet. Vi trenger en helhetlig satsning fra myndighetenes side, sier Wigernæs.

Trening i Valdres
Satsningen i Valdres har gitt resultater. Blant Vestre Slidres 2200 innbyggere trener nå nesten 200 to ganger i uken på kulturhuset.

- Køen med kronikere hos fysioterapeut er blitt helt borte – de trener i stedet. Vi har greide å knekke koden ved fleksible åpningstider, forutsigbare tilbud, og lavterskel treningstilbud for alle på kulturhuset, sier Ine Wigernæs.

- Dette er helt topp, sier Margit Kvissel om tilbudet hun har i nærmiljøet. Nå trener hun sammen med sine gode venninner et par ganger i uken.

Treningsstudioet i Vestre Slidre kulturhus blir flittig brukt av dem som ønsker seg god helse - lenge. Med nøkkelkort kan de som vil trene både sent og tidlig.

Opplandsresepten
I 2006 startet folkehelseprogrammet «Opplandsresepten», der leger, fysioterapeuter og NAV kan henvise til trening og kurs.

– Vi snakker om en livsstilsendring, for forskning viser at både det høge blodtrykket og kolesterolnivået synker, mens blodsukkeret stabiliseres når folk trener, forteller fysiotekar Bente Brenna. Hun mener treningen på kulturhuset er en suksessfaktor.

- På kvelden kommer racerne, da er vi heldigvis gått hjem, sier damene på stepmaskinene og ler.

Les også: Slik kommer du i gang med treningen

Ine Wigernæs etterlyser en helhetlig tankegang der alle etater samarbeider

- Men er det ikke bare å komme seg ut og sette i gang med alle de tilbudene som finnes i dag?

- Så enkelt er det ikke. Skal du sykle, trenger du sykkelstier. Biltrafikk er et like stort problem på landet som i byene På landet er det piggtråd og forbudtskilt. Det er en endeløs liste med hindringer som ikke burde vært der, sier hun.

- Lag faste avtaler
Erf#229er viser at mange mennesker trenger en fast avtale og et oppmøtested for å endre livsstilen.

- Mange trenger rett og slett en hånd å holde i, noen som er med. Har du en klar avtale med noen om å ta en tur er det mye vanskelig å lure seg unna, sier Ine Wigernæs.

- Vi må forebygge i stedet for å reparere. Ryggplager kostet det norske samfunnet 15 milliarder kroner i 2008. ”Kjerringøvelser”på matte kan forebygge, men da må vi få folk ned på matta. Det holder ikke med nettsider som viser hvordan

Ine Wigernæs har en lang karriere bak seg, men er ikke blant dem som deltar i Birken eller Marcialonga

- De som deltar i slike konkurranser greier seg godt selv. Det er viktigere å få ”hele Norge i bedre form” Det finnes masse fine konkurranser lokalt der det er mindre pes. Kampen står der folk bor, sier folkehelsekoordinator Ine Wigernæs.

Les flere treningssaker på DN Aktiv:

40 år ...og helt ferdig

Endelig gøy å trene

Kom i form og bli medlem av Flytsonen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.