Juryleder av året, skuespilleren Aksel Hennie, er ikke imponert over jentenes innsats det siste året:

– Jeg er ikke så opptatt av hvilket kjønn som lager film. Det som er viktig, er hvilke filmer som er gode og at det blir lagd gode filmer. Men kvinner generelt er dårligere enn menn til å bidra i det norske filmmiljøet. Det er det ikke noen tvil om, sier jurybossen til NTB etter å ha kunngjort årets Amanda-nominasjoner.

Men ellers er han helt klar: Det norske filmmiljøet er meget bredt og meget bra, langt fra snevert, slik det fra enkelte hold har vært hevdet. Det mener han vil bli ettertrykkelig dokumentert under årets Amanda-show på den 22. norske filmfestivalen i Haugesund 18. august.

Etter 20 år på NRK vil årets show for første gang bli sendt på TV 2.

Fem treff

«Den brysomme mannen» markerer seg med ikke mindre enn fem Amanda-nominasjoner i år. Hvor mange priser som tilfaller denne filmen, vil først bli klart på utdelingen i Haugesund i august.

«Den brysomme mannen», produsert av Tordenfilm, er nominert under kategoriene beste norske kinofilm, beste regi ved Jens Lien, beste mannlige skuespiller, Trond Fausa Aurvåg, og beste birolle ved Petronella Parker.

Onsdag ble nominasjonene høytidelig kunngjort i Filmens hus i Oslo.

– Nytt av året er en viss endring i juryordningen og dessuten er det opprettet to nye kategorier – nemlig beste birolle og beste DVD-Amanda. DVD-prisen omfatter filmer som ikke er satt opp på kino, sier presseansvarlig Beate Tangre til NTB.

Savner foto

Juryleder Aksel Hennie – kåret til beste mannlige skuespiller i fjor for «Uno» – nærmest bobler over av stolthet over det norske filmmiljøet:

– Vi kan være ekstremt stolte! Vi er gode!, erklærer han uten omsvøp. Han er også stort sett fornøyd med dagens inndeling av Amanda-kategorier.

Likevel innrømmer han at han nok savner noen:

– Faktisk flere. Fordi jeg har vært med på å spille inn film og derfor vet hva som skal til. Men en kategori vi definitivt burde hatt – foto. Min oppfordring til bransjen er: Få inn kategorien «Beste foto».

Riktig å skille

Han har også en klar mening om Norge er stort nok til å skille TV og film når det gjelder slike prisutdelinger. I fjor var TV-dramatikken første gang etablert med en egen Gullruten-pris.

– Definitivt riktig å skille. Også fordi Norge ikke lenger har et lite miljø, verken på TV- eller filmsiden. Og ønsket er vel at Norges miljøer skal rendyrkes og bli enda større.

Jurylederen påstår med styrke overfor NTB at Norge hevder seg i utlandet både med TV og med film.

– Det fins ikke en eneste grunn til at vi skal opprettholde Janteloven som vi lenge, lenge, lenge har fått trædd nedover huene våre. Amanda og Gullruten skal være anti-jantefester. Og vi skal være stolt av oss selv og våre miljøer, sier han.

Se listen over nominasjonene her (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.