Illustrasjonsfoto.

Telenor hisser på seg VG, NRK og Youtube

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Telenor vil ta betalt av innholdsleverandørene VG, NRK og Youtube for å transportere videoene deres i nettet, skriver Dagens Næringsliv.

Telenor tror trafikken over mobilnettet i 2015 vil være mer enn ti ganger så stor som i 2010 fordi nordmenn bruker sine nye nettbrett og smarttelefoner til å se stadig mer video og tv på nett.

- Vi må overinvestere
- Vi må forholde oss til en helt ukontrollerbar trafikk. Dette betyr at vi må overinvestere i kapasitet i nettet for å være på den sikre siden. Spørsmålet vårt blir da: hvor skal vi hente pengene fra? Hvis ikke regimet endres, vil det enten føre til en drastisk prisøkning for kundene, eller så vil kun de store internettleverandørene, som har kapasitet til store investeringer, overleve, sier teknologidirektør Rolv-Erik Spilling i Telenor til DN.

Telenor-direktøren mener man er nødt til å få orden i dette i løpet av året.

I dag er det kun forbrukerne som betaler, gjennom blant annet bredbåndsabonnement og mobilregninger.

- Helt urimelig
Men innholdsleverandørene vil ikke betale.

- Helt urimelig. Dette blir å snu problemstillingen på hodet, sier administrerende direktør Jo Christian Oterhals i VG Nett til DN.

Sjefen for Google Norge Jan Grønbech sier følgende til Dagens Næringsliv på søkekjempens vegne:

- Bruk av Google og Youtube utgjør en signifikant andel av trafikken på internett. Men en annen måte å se på dette på er at vi og våre tjenester er en av de største årsakene til at norske brukere og bedrifter kjøper internettaksess.

Les også: TV stenger døren for Google

Avlyser internetts død

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør