Pensjon blir det heteste temaet i samtlige lønnsforhandlinger for medlemmene i Norsk teater- og orkesterforening (NTO) denne våren. Blant 42 medlemsorganisasjoner finnes sentrale kulturinstitusjoner som Den Norske Opera & Ballett, Oslo-Filharmonien, Den Nationale Scene og Bergen Filharmoniske Orkester.

I Oslo-Filharmonien (OFO) opplevde administrerende direktør Ingrid Røynesdal at pensjonskostnadene for 2014 gjorde et kraftig og uventet stort byks. Levealdersjusteringen av pensjonsforpliktelsene slo inn i budsjettet med en økning på 6,7 millioner kroner som følge av de siste aktuarberegningene.

Underskudd i år

De 6,7 millionene kommer på toppen av stipulerte pensjonskostnader på 16,2 millioner kroner. Selv om Oslo-Filharmonien får et driftstilskudd på 144 millioner kroner over kulturbudsjettet for 2014, må orkesteret nå både kutte i kostnadene og tære på egenkapitalen for å dekke pensjonsregningen. OFO har budsjettert med stort underskudd for 2014, noe Kulturdepartementet åpner for dersom underskuddet utelukkende skyldes økning i pensjonskostnader.

– Vi har måttet budsjettere med et underskudd på 5,7 millioner kroner i år på grunn av pensjon, forteller hun.

Ikke bare opera

DN har tidligere omtalt Den Norske Opera & Balletts pensjonsbombe. Her er udekkede forpliktelser på 470 millioner kroner holdt utenfor regnskapet. Men det er ikke bare ved Operaen pensjonsproblemene tårner seg opp.

– Dette handler primært om antall ansatte og vår historikk knyttet til pensjon, sier Røynesdal.

Hun sier Filharmonien følger alle lover og regler, og har tett dialog med Kulturdepartementet. Men det er først nå Filharmonien gjør konkrete fremstøt for å endre de ansattes pensjonsavtale. Utfordringen er at pensjonen er tariffestet og forandringer ikke kan skje uten enighet med de ansatte.

– Vi har en egenkapital på over 21 millioner kroner, men store estimatavvik og langsiktige forpliktelser gjør at vår totale økonomiske situasjon er krevende. Vår prioritet er selvfølgelig å finne gode løsninger for et bærekraftig pensjonssystem – så fort som mulig, sier hun.

Lavt rentenivå og høy lønnsvekst er årsaken til den sterke økningen i institusjonenes pensjonskostnader og pensjonspremier. Resultatet er strammere likviditet, svakere resultater og svekket egenkapital.

Krevende affære

I Filharmonien er fiolinist og hovedtillitsvalgt Vegard Johnsen en av rundt 130 ansatte som blir berørt. Han sier de ansatte er forberedt på at spørsmålet vil kunne komme på bordet i lønnsforhandlingene, som starter rett over påske.

– Det er en komplisert og krevende affære. Først og fremst dreier det seg om regler for regnskapsføring som påfører oss store forpliktelser i regnskapet som må fylles opp i balansen på en eller annen måte. Det er penger vi som kulturinstitusjon ikke har. Vi håper derfor det kan skje noe politisk, fordi dette er en utfordring som alle statsstøttede kulturinstitusjoner står overfor, sier Johnsen.

Noe mer konkret om hva arbeidsgiversiden vil kreve vet han ikke ennå.

– Vi er opptatt av at vi fortsatt skal ha en god avtale. Vi avventer utspillet fra arbeidsgiver, men vi ser også at vi sannsynligvis ikke kommer unna en ny type pensjonsavtale før eller senere, sier Vegard Johnsen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.