Kulturminister Thorhild Widvey (H) fikk tirsdag overrakt utredningen fra Oslo Economics, som har gått gjennom såkalte insentivordninger i andre land.

I alt 40 land, av dem 16 europeiske, har innført egne ordninger for å øke film- og TV-produksjonen i landet, først og fremst ved å tiltrekke seg utenlandske produksjoner. Det vanligste virkemiddelet er statlige refusjonsordninger som kutter utgiftene til produsentene.

– Når det gjelder å øke antall produksjoner, er slike ordninger effektive, i hvert fall på kort sikt, sier Ove Skaug Halsos fra Oslo Economics.

Men effekten er mindre når det gjelder å nå filmpolitiske mål, som å lage bedre kvalitetsfilmer og få norsk film ut til et større publikum.

– En slik ordning vil ikke sikre gode filmer. Sannsynligvis er det ikke et godt filmpolitisk tiltak, sier Halsos til NTB.

Utredningen skal nå ut på en bred høring.

– Vi vil ta med oss innspillene i arbeidet med filmmeldingen som skal komme neste vår, sier kulturministeren.

Hun påpeker at regjeringen har som mål å øke både den norske og internasjonale film- og TV-produksjonen i årene som kommer.

– Dette er kanskje mer næringspolitikk enn filmpolitikk, men begge deler er viktig, sier Widvey til NTB. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.