– Det er fantastisk å være her på Marienlyst, men dette er ikke et moderne og fremtidsrettet bygg. Vi driver et stort mediehus med helt spesielle behov. Da er det mest hensiktsmessig å bygge nytt, men hvis vi skal få dette til i løpet av åtte-ti år, så må vi ta tak i dette nå, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Når DN besøker kontoret som Einar Førde, John G. Bernander og Hans-Tore Bjerkaas har hatt før ham, viser Eriksen frem den hemmelige trappen som gir direkte adkomst til styrerommet uten å måtte treffe på ansatte i gangene.

Utreder NRKs behov

ATTRAKTIVT. Baard Schumann i Selvaag Bolig.
ATTRAKTIVT. Baard Schumann i Selvaag Bolig.
NRK vil nå utrede mulighetene for enten å bli værende på Marienlyst, eller bygge nytt et annet sted i Oslo.

– Det mest realistiske vil være å realisere verdiene her, for å finansiere et nytt bygg som kan ivareta NRKs langsiktige behov, sier Eriksen.

Hans kontor står på Byantikvarens gule liste, og kan ende opp med å bli fredet.

– Det er flott å sitte på et verneverdig kontor, men det er jo et paradoks. I mediebransjen er det svært lite som er fredet, sier kringkastingssjefen.

Prises til to mrd.

Akershus Eiendom er landets ledende megler av nærings­eiendom, og analysesjef Ragnar Eggen sier utviklingen av eiendommen på Marienlyst kan bli en «veldig morsom sak». Han anslår at NRKs eiendom, på totalt 85 mål like nord for det attraktive handlestrøket på Majorstuen i Oslo, kan oppnå en pris på mellom 1,1 og 2,1 milliarder kroner.

«MORSOM SAK». Ragnar Eggen i Akershus Eiendom.
«MORSOM SAK». Ragnar Eggen i Akershus Eiendom. (Foto: DN)
– Dette blir et veldig stort prosjekt. Det mest opplagte er at flere av de eksisterende bygningene blir revet og tomtene brukt til boliger i høyblokker, slik man ser i nærområdet, sier Eggen.

Han trekker frem ulike momenter som påvirker prisingen; området og bygningsmassen må omreguleres, og boligutvikling kan ta flere år. I tillegg er det en fredningsprosess på gang for deler av bygget.

– Realistisk prising med dagens situasjon vil være mellom 10.000 og 20.000 kroner per kvadratmeter. Våre erfaringer fra salg av en mindre eiendom i området tilsier en pris på 25.000 kroner per kvadratmeter tomteareal. Dette kan man anse som en øvre grense slik eiendommen er i dag, sier Eggen, som likevel åpner for at det kan være mulig å strekke prisen høyere hvis man får større sikkerhet om fremtidige muligheter.

– Vi snakker om et veldig stort område, og hvis det er mulig å øke utnyttelsesgraden, så vil prisen kunne gå opp. Det gjelder også hvis NRK selger med en leiekontrakt som løper i noen år, så en kjøper får tid til å jobbe med omregulering, påpeker Eggen.

«Attraktivt boligområde»

Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig mener NRK Marienlyst er et av de mest attraktive boligområdene sentralt i Oslo.

ATTRAKTIVT. Baard Schumann i Selvaag Bolig.
ATTRAKTIVT. Baard Schumann i Selvaag Bolig.
– Det naturlige er å rive det man får lov til og bygge boliger. De byggene som står her i dag har nesten negativ verdi med tanke på nye tekniske bygningskrav. Jeg tror det vil være lov å bygge ut 90.000–100.000 kvadratmeter på tomten til en pris på 15.000 per kvadrat. Dette vil kunne gi 1200–1400 leiligheter. Da havner vi på en salgssum rundt 1,5 milliarder kroner, sier Schumann.

Han mener NRK bør sette denne prosessen på «høyspeed» hvis det skulle bli ja til et OL i 2022.

– Da vil vi få et ultramoderne mediesenter som NRK kan benytte. Så kan man bygge boliger på Marienlyst etterpå, sier Schumann.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.