Nyheten om at nettstedet Buzzfeed må kvitte seg med en av sine egne redaktører fordi han har stjålet andres innhold tar klipp-og-lim-journalistikk til en ny dimensjon.

Det skjer samtidig som Buzzfeed forsøker å ta steget over til ”seriøs” journalistikk gjennom å ansette flere anerkjente journalister.

Nettstedet har fått enorm oppmerksomhet for måten det sammenstiller innhold på og setter opp lister basert på innhold fra andre medier. Sakene er skreddersydd for å bli delt i sosiale medier, ofte med langt større suksess enn det opprinnelige innholdet som gjerne kommer fra tradisjonelle mediehus.

Nettstedet ble fremhevet av selveste New York Times som en av de tøffeste, nye konkurrentene i den tradisjonsrike avisens selvpiskende Innovation Report tidligere i år.

Les om New York Times-rapporten her: Digital nedtur i New York Times dnPlus

Bakgrunnen for oppsigelsen er, ifølge The Guardian, at en rekke Twitter-brukere samlet og publiserte flere eksempler på at Buzzfeed-redaktøren Benny Johnson hadde kopiert setninger og formuleringer ord for ord fra andre nettsteder uten å oppgi kilden.

Sjefredaktør Ben Smith i Buzzfeed har beklaget det inntrufne overfor leserne.

En gjennomgang av 500 saker fra Johnson viste nemlig tilfeller av plagiat i 41 av dem.

"Vi skylder dere, våre lesere, en unnskyldning. Denne plagieringen bryter med vårt grunnleggende ansvar for å være ærlige overfor dere – i dette tilfellet når det gjelder hvem som har skrevet ordene på nettstedet vårt," skriver Smith i en uttalelse som er publisert på Buzzfeed.

I uttalelsen har Buzzfeed inkludert lenker til alle de 41 sakene der det er funnet tilfeller av plagiat eller manglende kildehenvisning. Ifølge The Guardian hadde Johnson hentet ord og formuleringer både fra Boston Globe, Yahoo Answers, About.com og Wikipedia.

Sjefredaktør Ben Smith viser til at skribentene i Buzzfeed fra starten for syv år siden ikke hadde journalistisk bakgrunn og heller ikke var forventet å etterleve journalistiske standarder, ettersom det de bedrev ikke var å betrakte som journalistikk.

Siden har nettstedet ansatt aggressive journalister både i USA og i resten av verden, som stiller like høye krav til dem som blir gjenstand for journalistikken deres som andre medier. Da kan ikke Buzzfeed holde på slik den sparkede redaktøren har gjort.

”Vi må, og vil, forholde oss til de samme høye kravene,” skriver Ben Smith.

Les også:

Trøim trapper ned i Fredriksen-systemet: Får 1,6 milliarder

Nå flyr amerikanere og europeere via Oslo til Asia  

17 ting du aldri hører suksessrike personer si (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.