Blant dataene Facebook samler inn om din og min bruk er såkalte lokasjonsdata, informasjon om hvor en mobiltelefon befinner seg til enhver tid.

Jan Fredriksson, Facebooks talsperson i Norden, forklarer hvorfor Facebook nyttiggjør seg lokasjonsdata fra meldingstjenesten Messenger, som en aktiv app kan registrere selv når den ligger i bakgrunnen på smarttelefonen din.

- For å gjøre brukeropplevelsen så god som mulig. Hvis du slår stedstjenester på for Messenger, vil din posisjon automatisk bli inkludert når du sender en melding - markert med et blått pil-ikon eller en blå prikk ved siden av send-knappen på Android-telefoner, opplyser Fredriksson.

- Du kan skru av denne funksjonen for en spesifikk konversasjon ved å trykke på ikonet før du sender en melding. Da går pilen eller prikken over til å være grå. Stedstjenester forblir da avslått for denne konversasjonen til du skrur dem på igjen, sier Fredriksson i en epost.

- Hvis dine venner deler sin posisjon med deg, kan du trykke på meldingene deres for å se hvor personen var da vedkommende sendte meldingen. Denne tjenesten deler bare din posisjon med personene som deltar i samtalen, opplyser Fredriksson.

 

Jørgen Skorstad
Jørgen Skorstad
Bør tenke seg om

Seniorrådgiver Jørgen Skorstad i Datatilsynets juridiske avdeling bekrefter at stadig flere Facebook-kontrollerte apper gir selskapet utvidete muligheter til å samle inn informasjon om brukerne.

Han mener brukerne ideelt sett både bør ta seg tid til å se på vilkårene før de laster ned en ny app og deretter justere applikasjonsinstillingene på telefonen for å kontrollere eller begrense datastrømmen.

- Vi mener at man bør tenke seg om hver gang man laster ned en app, sier Skorstad.

 

Tvinges over på Messenger

Onsdag skrev dn.no om at Facebook nå tvinger alle som vil chatte eller sende meldinger via Facebook på mobilen til å laste ned appen Messenger.

Les saken her: Snart kan ingen chatte på Facebook lenger

Messenger-logo
Messenger-logo

En av konsekvensene av at Facebook får enda en app inn på mobilen din, er at selskapet kan samle inn enda mer informasjon om hvor du er og hva du gjør.

- Det økende antallet Facebook-kontrollerte apper gir Facebook utvidete muligheter til å samle inn mer informasjon om oss som bruker tjenestene. Sammenkobling av informasjon på tvers av tjenestene vil også være mulig, sier Skorstad, som presiserer at han ikke vet noe om hvorvidt dette faktisk skjer.

Pålagt å informere

Jørgen Skorstad opplyser at den norske personopplysningsloven pålegger den som samler inn personopplysninger via en app å informere brukerne om hva slags personlig informasjon som samles inn, og hvorfor. Denne loven setter også noen generelle begrensninger på innsamling og bruk av personopplysninger: I utgangspunktet skal innsamling og bruk av data baseres på den enkeltes samtykke, og apptilbyderen kan bare behandle (det vil si samle inn, lagre, analysere, utlevere, osv.) personopplysninger som er relevante for den aktuelle tjenesten.

- For eksempel: Registrering av lokasjonsdata kan være relevant for en kart- eller navigasjonsapplikasjon, mens det samme neppe vil være relevant for Angry Birds, sier Skorstad.

Den norske loven beskytter også mot at innsamlede opplysninger lagres lengre enn nødvendig, og mot at opplysningene senere blir behandlet til nye formål som er uforenlige med det opprinnelige innsamlingsformålet.

- Facebook er jo som kjent amerikansk, men det har også etablert seg med et stort kontor i Dublin. Dermed er selskapet forpliktet til å respektere det irske personopplysningsregelverket (i alle fall så lenge persondataene behandles som et ledd i Facebooks virksomhetsutøvelse i Irland). Det er dette direktivet den norske loven bygger på, og de to regelsettene gir tilsvarende beskyttelse. Etter det irske regelverket gjelder det altså en informasjonsplikt, og reglene om samtykke, relevans og formålsbegrensning – på lik linje med den norske loven, forklarer Skorstad.

Han bekrefter at mer informasjon kan gi bedre analyser av brukerne, og dermed større verdier for Facebook.

- Vi mener at en slik praksis med utstrakt innsamling og analyse av brukerdata må foregå i overensstemmelse med de reglene som vi har i Norge og Europa i dag. Samtidig må brukerne være klar over at ikke alle apper er underlagt noe slikt regelverk som vi snakker om her, og da er det den enkelte selv som må ivareta sine interesser, sier Skorstad.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @bjorneckblad på Twitter(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.