TV 2 flytter Davy Wathne til støttekanalen Zebra og samler alle sine fotballsendinger der.

Dermed må Wathne ta til takke med en langt mindre kanal, og potensielt langt færre seere. Mens Hovedkanalen i juli hadde en seeroppslutning på 22,3 prosent, hadde Zebra bare 2,7 prosent.

- De der strategiske greiene er jeg overhodet ikke involvert i. Mange ganger når vi har de sendingene har jeg lurt på hvilken kanal vi egentlig er på, hevder Wathne.

For få seere

Dårlig seeroppslutning om fotballen er en av årsakene til kanalskiftet, som skjer 14. september.

Målet er å lage et bedre fotballprodukt: TV 2 Zebra skal vise «FotballXtra» fra klokken 17 til 20 på søndager.

Deretter følger en tippeligakamp fra klokken 20 til 22 før Davy Wathnes oppsummeringsprogram «Fotballkveld» kommer på klokken 22.

Wathnes program har tidligere vært sendt på TV 2 Hovedkanalen rundt klokken 22.45 på søndager.

Kommentatoren avslører at han ikke er totalt ukjent med endringene.

- Det er et bilde på at vaner er i kontinuerlig forandring. Omkalfatringen er mye større mange andre steder i norsk presse enn for oss, sier Wathne.

Han avviser at flyttingen innebærer en devaluering av fotballen, og tror tilbudet til seerne kan bli bedre når alt samles på ett sted.

INGEN NEDTUR: Davy Wathne kommenterer saken på Twitter tirsdag kveld.
INGEN NEDTUR: Davy Wathne kommenterer saken på Twitter tirsdag kveld.
Utviklingen har ikke vært positiv

TV 2s sportssjef Vegard Jansen Hagen innrømmer at seertallene for fotball har skuffet de siste årene.

- Utviklingen har ikke vært positiv. Vi har ikke fått ytterligere nedgang denne sesongen, men for TV 2 har det vært en tung periode. Kanskje en nedslående rating på hovedkanalen kan bli til oppløftende tall på Zebra, for fotballpublikummet finner frem til de kampene de vil se, sier Vegard Jansen Hagen.

Han medgir at fotballflyttingen gir store fordeler for hovedkanalen TV 2, som kan legge mer attraktive programmer i beste sendetid.

- Det kan hende at det i forhold til målgruppen på TV 2 er riktigere å rigge seg på denne måten. TV 2 Zebra er veletablert for fotballpublikummet, med store kamper og mesterskap. Det er ikke slik at vi gjemmer bort Tippeligaen, tvert imot, sier Jansen Hagen.

Mange modeller

TV 2 har på ulike måter prøvd å tilpasse fotballsendingene til sendeskjemaet på hovedkanalen på søndager.

I en periode ble hovednyhetssendingen flyttet fra sitt faste tidspunkt klokken 21, slik at fotballkampen kunne gå uforstyrret fra klokken 20.

Dermed unngikk man kollisjon med de andre kampene i hovedrunden, som starter klokken 18 på søndager.

I det siste har TV 2 i stedet holdt på nyhetssendingen klokken 21 og i stedet fått fremskyndet fotballkampen til klokken 19.

Den uheldige bivirkningen er at TV 2-kampen har startet samtidig med andre omgang i flere andre Tippeligakamper.

Svake seertall skyldes også at TV 2 ikke har hatt rettigheter til rundens antatt beste kamp, men har måttet nøye seg med andrevalget søndag kveld.

Årsaken er at betaltv-kanalen CMore sitter med den gjeveste rettighetspakken i denne perioden.

Resultatet er mye mindre oppmerksomhet om fotball i TV 2s sendeskjema, konstaterer Wathne.

- Det vil være uforsvarlig å flytte Nyhetene når fotballkampen ikke lenger er en massiv nasjonal begivenhet med trekvart million seere, sier Wathne.

Bra å sende tidligere

Wathne tror sendestart klokken 22 på Zebra kan gi flere seere enn «Fotballkveld»s gamle sendetidspunkt rundt klokken 22.45 på Hovedkanalen.

- Det er ikke noen erkjennelse av et nederlag, men en kombinasjon av flere faktorer: Endring i seervaner, interessen for norsk fotball generelt og de nye måtene folk ser fotballmålene på, for eksempel på mobil.

Han tror særlig at mange foreldre vil glede seg over tidligere sendestart.

- For gutter med sterk fotballinteresse tror jeg det er veldig mye bedre å ha Fotballkveld klokken 22 enn kl 23 på søndag kveld. Hvis du er 16 og skal ha matteprøve mandag morgen er det ikke sikkert det beste er å se «Fotballkveld» til midnatt på søndag.

Fotballforbundet bekrefter

Fotball Media forvalter tv-rettighetene til norsk fotball på vegne av Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball. Selskapet bekreftet tirsdag overfor DN.no at TV 2 flytter sin Hovedkamp til søsterkanalen TV 2 Zebra for en periode i høst.

Les hele saken: Slutt på fotball på TV 2

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Uaktuelt for NRK å sende journalister inn i IS-områder

Etterlyste PFU-klage via Twitter  

Eiere av sjekke-app kjøper mobbenettsted

Omreisende sirkus uten sikkerhetsnett

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.