TV2-programleder Dorthe Skappel (51) har skaffet seg en lønnsom bigeskjeft i strikkeoppskrifter. 17.000 eksemplarer av «Skappelstrikk» ble lagt ut for salg 21. august og er utsolgt fra forlaget på bare fem dager. Andreopplaget på 8.000 er på vei.

- Jeg har aldri strikket så mye i mitt liv som dette halvåret, sier en ekstatisk Dorthe Skappel.

Hun er svært fornøyd med salget.

Forlagssjef for faktaavdelingen i Cappelen Damm Anne Søyland sammenligner suksessen med fjorårets kokebok "Trines mat", av matblogger Trine Sandberg, som med nytt opplag rundt hjørnet nå er oppe i 60.000 eksemplarer.

- Å, herregud, sier Dorthe Skappel selv til sammenligningen.

- Jeg har ikke begrep om hva som er vanlig og uvanlig. Det er fryktelig morsomt. Boken hadde nok aldri blitt noe av hvis ikke Cappelen Damm hadde "pusha" og koordinert arbeidet, sier hun.

- Hva er grunnen til braksuksessen, tror du?

- Jeg aner ikke. Den første Skappel-genseren ble jo en kjempesuksess, men jeg hadde ikke forventet at boken skulle bli det samme. Jeg tror enkle oppskrifter har fått ungdommen i gang. Det er ikke noe revolusjonerende, bare et fantastisk garn, sier Skappel.

«Skappelstrikk» skal ha hatt flere tusen forhåndsbestillinger fra bokhandlere, i tillegg til å bli kjørt som hovedbok i Hobbyklubbben.

Søyland i Cappelen Damm presiserer at bøker utsolgt fra forlag ikke nødvendigvis betyr at alle bøkene er utsolgt fra butikk.

BRAKSUKSESS. Dorthe Skappel har tjent nærmere en million på en uke, da 17.000 utgaver av
BRAKSUKSESS. Dorthe Skappel har tjent nærmere en million på en uke, da 17.000 utgaver av "Skappelstrikk" ble revet vekk fra bokhyllene. (Bokomslag fra Cappelen Damm)
Suksess i masker

Strikkehistorien til Dorthe Skappel startet med en genser i romjulen 2011. Døtrene Maria og Marthe adopterte den umiddelbart og omtalte den som sitt favorittplagg på bloggen til Maria, i motebladet Costume, samt Dagbladet. Siden den gang har programlederen drevet salg av garn og oppskrifter på nettet. Hun har også designet en badedraktkolleksjon.

- Da genseren ble en stormsuksess, hadde jeg overhodet ikke kapasitet til skrive bok. Nå har jeg jobbet helger og kvelder i et halvt år, ved siden av å være fast ansatt i TV2. Jeg må bare rette en stor takk  til alle strikkeglade sjeler, sier hun.

- Hva blir det nye Skappel-plagget?

- Det er vanskelig å si. Boken er full av variasjoner over samme tema. Jakker, luer og gensere i alle farger og fasonger.

Strikkemillionær

Med en utsalgspris på 369 kroner skal Skappel allerede ha tjent nærmere 800.000 kroner dersom hun følger normalkontrakten for sakprosa. Med nytt opplag på 8000 når hun over én million i royalty-inntekter.

- Forlaget forholder seg til normalkontrakten, men vi kommenterer aldri våre forfatteres kontraktsforhold eller betingelser, sier forlagssjefen.

- Jeg tror ikke det er så høyt, sier Skappel.

- Jeg er en nøktern person. Jeg tenkte at hvis jeg tjener 100.000 på boken, er jeg fornøyd, alt over er en bonus. Jeg har jobbet mye med den, og det er jo flott å tjene penger på det man gløder for. En million høres jo kjempefint ut, men jeg feirer ikke før jeg ser at tallet står på kontoen, sier hun.

- Kommer det flere strikkebøker, tror du?

- Det får bli opp til forlaget. Hvis de vil ha en til, skal jeg klare å hoste opp noe nytt, sier Skappel.

Bokens bilder er tatt av Agnete Brun og illustrasjonene står datter Maria Skappel Holzweiler for. Skappel-familien stiller selv som modeller.

- Det er en veldig ærlig bok, hele familien har stilt opp. Jeg klarte til og med å taue inn mannen min Jon til å stille på en helside i boka. Det var jo helt utrolig, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.