Årets sjakk-VM skal etter planen arrangeres i OL-byen Sotsji i november, og Carlsen har lenge nølt med å signere. Denne uken fikk han vite at fristen går ut idag. Lite tyder på at han vil gjøre det, og stiller han ikke i returoppgjøret, har han mistet verdensmestertittelen.

Det internasjonale sjakkforbundet FIDE har ikke gitt etter for noen av kravene til Carlsen, og det er spekulert i om det er en hevn fra FIDE-toppene for at Carlsen støttet motkandidaten Garry Kasparov da omdiskuterte Kirsan Iljumzjinov ble gjenvalgt som president i Tromsø for noen uker siden.

Carlsens manager Espen Agdestein har påpekt at den politiske situasjonen i Russland er vanskelig, samt at spillerne får for kort tid til å forberede seg på kampen.

– Vi er i dialog med FIDE. Vi vet for eksempel ikke så mye om FIDEs avtale med Sotsji. Det har vært usedvanlig mye usikkerhet, særlig på grunn av presidentvalget i FIDE, sa Agdestein til DN under Tromsø-OL.

– Kan Magnus nekte å signere avtalen som ligger på bordet nå?

– Han vil ikke uten videre gi fra seg VM-tittelen, sa Agdestein.

Idag sier han til DN at det ikke er noe nytt i saken.

Carlsen spiller nå i Sinquefield Cup i USA, og vil trolig ikke ta stilling til VM-kontrakten før turneringen er over.

Hvis Magnus Carlsen ikke spiller, er det nummer to i VM-kvalifiseringen (kandidatturneringen) som kommer inn som Viswanathan Anands motstander. Det blir ifølge VG Sergej Karjakin (24).

Han ble født i Simferopol på Krim rett før Sovjetunionen gikk i oppløsning. Da Russland i mars gikk inn i Ukraina og annekterte Krim, ga Karjakin klart uttrykk for at han støttet det Putin hadde gjort og var svært fornøyd med at Krim skulle bli en del av Russland.

«Ikke bare å bestille flybillett»

Norges sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson skulle gjerne sett en snarlig løsning, men forstår Carlsens vegring.

«Påkjenning». Sjakkpresident i Norge Jøran Aulin-Janson sier VM-spørsmålet er et stor påkjenning for Magnus Carlsen.
«Påkjenning». Sjakkpresident i Norge Jøran Aulin-Janson sier VM-spørsmålet er et stor påkjenning for Magnus Carlsen. (Foto: Elin Høyland)
- Det er ikke bare å bestille flybillett. Magnus skal samle sekundanter og andre medhjelpere, og forberede seg, blant annet med et åpningsrepertoar. Det er reelle grunner til at han vil flytte VM-datoene, det er ikke taktikk fra Magnus sin side, sier han og tilføyer:

- Jeg vil ha Magnus med som en av VM-deltagerne og har sett frem til et returoppgjør. Samtidig er en stor påkjenning for Team Carlsen - det er mange penger og stor prestisje på spill. Jeg ønsker i likhet med Magnus forutsigbarhet og klarhet.

Carlsen har søkt om utsettelse til signering, men foreløpig ikke fått innvilget dette.

FIDEs visepresident Israel Gelfer skal ha antydet at det også er greit om han signerer i begynnelsen av neste uke.

- Den utsettelsen der har ingen praktisk verdi, sier Aulin-Jansson.

- Mister Carlsen tittelen hvis han ikke signerer?

- FIDE tar den fra ham da, ja, bekrefter Aulin-Jansson.

Hovedkravet til Carlsen er tidspunktet for VM-matchen, men FIDE har sålangt ikke møtt ham på kravet. Den politiske situasjonen i landet skaper også vanskeligheter for Norges beste sjakkspiller.

- Det er utenrikspolitiske utfordringer og det skjer utvikling der hver dag, sier Aulin-Jansson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.