Tildelingen av Ibsenprisen til Peter Handke har vakt harme hos mange.

Kritikere mener han har hedret en massemorder og knyttet vennskapsbånd til en krigsforbryter.

Det er blitt tatt til orde for at prisjuryen har vist så dårlig dømmekraft at den bør vurdere å trekke seg.

Fyrte løs

Da Peter Handke mottok prisen på Nationaltheatret søndag, hadde mange demonstranter møtt opp for å vise sin motstand.

Handke fyrte løs fra talerstolen, og brukte store deler av talen for å argumentere for sitt politiske synspunkt på Balkan-konflikten.

– Skam over alle som misbruker demokrati, og gir plass til uvitenhet, hat, falskhet, løgn og hysteri i de såkalte mediene – i demokratiets falske navn, leste han videre fra manuset sitt.

Sjeldent intervju i DN

I lørdagens utgave av Magasinet i Dagens Næringsliv er det et seks sider langt intervju med forfatteren.

DN besøkte den kontroversielle forfatteren i Paris før Norgesbesøket.

Intervjuet, som er mye delt og anbefalt i sosiale medier i løpet av helgen, er et eksklusivt møte med en litterær superstjerne, en bauta i europeisk litteratur, en drittsekk kjent for sine raseriutbrudd og venn av en krigsforbryter.

Les hele intervjuet her: Larmen og vreden

I Norge er det forfatteren Karl Ove Knausgård som er Peter Handkes forlegger.

- Jeg har forsøkt å lese Karl Ove Knausgård, sier Handke i lørdagens intervju.

Knausgård: «Umulig»

- Det er umulig. Faren hans ser til venstre og til høyre ... Jeg har ligget i hagen, og hver gang jeg har våknet, har jeg forsøkt igjen, men det nytter ikke. «Min kamp» har ingen vind. Litteratur er avhengig av litt vind.

- Nå bør du kanskje være høflig. Han er jo forleggeren din.

- Ja, jeg vet, høflig, ja ... Min kone liker å lese ham, skriv det. Mens Dag Solstad liker jeg. Den scenen i «Genanse og verdighet» - en nydelig tittel - der lektoren ikke får slått opp paraplyen og kaller den kvinnelige eleven for fitte og flesketryne ... den er strålende. Solstad er en dypsindig forfatter .... Vind.

Gir bort 2,5 millioner kroner

Leder av Ibsenprisjuryen, Per Boye Hansen, sier til Nrk.no mandag formiddag at Peter Handke ikke vil ta imot prispengene på 2,5 millioner kroner.

– Han er berørt av hvordan han har blitt tatt imot, men han vil ikke si fra seg prisen. Prispengene vil Handke ikke bruke selv, men gi bort i gave til veldedighet. Han vil bygge et svømmebasseng til barn i Kosovo, mens resten lar han staten beholde, sier Per Boye Hansen.

 

Les også:

Larmen og vreden  

Fra Jokke til Joachim

- De drikker, røyker, stjeler og smugler

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.