Utskjelt, hånet og foraktet. Milliardær Christian Ringnes’ skulpturpark i Ekebergåsen måtte tåle mye kritikk fra ulike hold før den endelige åpningen av parken ifjor. I dag er det ett år siden Ekebergparken ble åpnet for publikum – og grunnleggeren selv erkjenner at all ståhei og omtale i pressen har bidratt til parkens suksess i dag.

– Det er ikke alltid behagelig å få kjeft i pressen, men så lenge politikerne ikke ble engstelige for prosjektet, tenkte jeg at dette er bra. Da får vi enda flere besøkende, sier Ringnes (60).

Over én million besøkende

Totalt 31 skulpturer fra verdenskjente kunstnere er stilt ut i naturen – fra klassikere som Pierre-Auguste Renoir og Salvador Dalí, til moderne verdenskjente kunstnere som Tony Cragg og James Turrell. Ifølge Ringnes har cirka én million mennesker vært innom parken siden åpningen.

– Oslo kommune anslo at parken hadde 60.000 besøkende i året før parken ble oppgradert. Det var forventet at dette tallet ville blir tredoblet etter åpningen, men nå ser vi at besøket langt overgår disse anslagene, sier Ringnes , og viser til en av Oslos store turistattraksjoner, Holmenkollen, som også har cirka én million besøkende i året.

Ringnes ønsker også å bygge en gondolbane som skal frakte besøkende fra Bjørvika og opp på toppen av Ekebergåsen.

– Dette blir et rent kommersielt prosjekt som skal ut på anbud. Hvis ingen andre aktører vil ha prosjektet, så skal vi ta det, sier Ringnes, med henvisning til eiendomsselskapet Victoria Eiendom, hvor han er blant de største eierne.

Kjøper kunst for over 100 mill.

Foreløpig er det en lang vei frem mot en eventuell bygging av en gondolbane. Det skal nå utarbeides en ny reguleringsplan, som må opp til politisk behandling.

– Min erfaring med slike prosjekter er at det kommer, men det tar tid, sier Ringnes.

Regnskapstallene til C. Ludens Ringnes Stiftelse viser at stiftelsen har brukt 136 millioner kroner til opparbeidelse av den 255 mål store parken i Ekeberg­åsen. I tillegg er det blitt kjøpt inn kunst og skulpturer for 108 millioner kroner.

– Jeg er så stolt av det vi har fått til at jeg nesten helt glemmer at dette er et stort økonomisk sluk, sier Ringnes.

Betydelige ekstraordinære kostnader i starten, som døgnkontinuerlig vakthold de første to månedene, hærverk på benker, og kunstinstallasjoner som måtte oppgraderes og sikres, påførte stiftelsen et negativt driftsresultat ifjor på 34 millioner kroner. Justert for finansinntekter og aksjeutbytter endte resultatet på minus 15 millioner kroner ifjor.

– Parken kommer til å gå med underskudd hvert år, men det er avsatt et såpass stort beløp at dette vil være mulig å håndtere i overskuelig fremtid, sier Ringnes.

Aksjegevinst

Stiftelsen, som ble opprettet av Ringnes i 2003, har i dag en bokført egenkapital på 289 millioner kroner. All kunsten som er kjøpt inn inngår i egenkapitalen. I tillegg ble det i 2012 opprettet et fond på 100 millioner kroner til vedlikehold og drift av parken; store deler av dette beløpet er låst i en betydelig beholdning med aksjer i Victoria Eiendom, samt i Hydro og Gjensidige forsikring. Ifølge Ringnes er fondet nå økt til 150 millioner kroner som følge av god avkastning.

Ettårsdagen for Ekebergparken skal markeres med avdukningen av en ny skulptur; Gustav Vigelands «Adorasjon» som tidligere har stått på Vigeland-museet, og som nå er utlånt av Oslo kommune. I tillegg skal det åpnes en ny barnepark med klatretau i trærne, støttet av Sparebankstiftelsen DNB.

– Det er sånn man ser ut når man er i en lekepark, sier Ringnes, som for anledningen er iført t-shirt, mintgrønn shorts og caps.

– Det er jo herlig med en slik eksentrisk milliardærfilantrop, sier Ina Johannessen, som er daglig leder i C. Ludens Ringnes Stiftelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.