Aschehougs tidligere finansdirektør Leif Marius Schatvet har tilstått å ha forfalsket avtaler med rundt 20 selskaper i forbindelse med underslag fra Aschehoug på til sammen 9,4 millioner kroner. Nå er saken sendt til domstolen, med anmodning om berammelse. Bedrageriet ble oppdaget i desember i fjor.

Den tidligere økonomidirektøren er siktet, og saken påtaleavgjort. Nå skal domstolen behandle saken.

Statsadvokat Nina Prebe sier han har tilstått hele beløpet på nærmere 9,4 millioner kroner og at vilkårene for å oversende en tilståelsessak er oppfylt.

Det blir derfor ikke tatt ut tiltale.

- Det var en uforbeholden tilståelse. Rent praktisk betyr det at politiet innstiller på straffereaksjon og behandlingsform. Retten tar stilling til dette, sier Prebe.

Statsadvokaten har sittet på saken siden etterforskningen ble avsluttet fra politiets side i vår.

- Forslaget er en del strengere enn forrige gang på grunn av utvidelsen av siktelsen, sier Knut Horn, politiadvokat ved Oslo politidistrikt.

- Det er som forventet, politiet har fulgt normal prosedyre i en tilståelsessak, sier Schatvets advokat Anne Christine Stoltz om at saken nå skal behandles av retten.

 

Større beslag enn antatt

Aschehougs tidligere finansdirektør, Leif Marius Schatvet, erkjente før jul ifjor at hadde har underslått 4,4 millioner kroner. Han ble oppdaget da han forsøkte å underslå ytterlige én million kroner. Aschehoug avdekket senere, i samarbeid med politiet og KPMG, ytterligere 21 urettmessige transaksjoner.

Samlet beløp som er underslått viste seg dermed å være fem millioner kroner større enn tidligere kjent. Totalt skal økonomidirektøren ha underslått 9,4 millioner kroner.

 

Misbrukte 20 selskapsnavn

Rundt 20 ulike selskapsnavn er blitt brukt til å lage falske dokumenter og avtaler. Ingen av selskapene har lidd noen økonomiske tap.

Ifølge politiadvokat Knut Horn i Oslo politidistrikt har de 9,4 millionene gått til hyttebygging og generelt høyt forbruk over en periode på fire og et halvt år.

Alle transaksjoner har gått fra Aschehoug til en av Schatvets egne konti.

 

 

Avslørt av tastefeil

Den siste millionoverføringen til Schatvet ble stoppet av en tastefeil, da han skrev inn tre gale siffer i eget kontonummer under overføring av én million kroner, ifølge politiet.

– Det var nokså tilfeldig at det ble oppdaget, sa politiadvokat Knut Horn til DN i januar.

– Motivet har vært å dekke opp annen gjeld. Det har vært knyttet til at han har hatt høye private utgifter, sa Horn.

 

 

Les også på DN.no:

Portrettet: Den gode sønnen

Bokbuzzen - Hvordan skape en bestselger?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.