Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan var trolig ikke i nærheten av at "det enkle er ofte det beste", da han pusset opp luksusvillaen i Oslo for over 100 millioner kroner.

Med spesialdesignet portåpner, varmekabler i takrennen og 57 hifi-høyttalere ble også elektrikerarbeidet alt annet enn billig.

Nå er Reitan og konen Monica på ny dømt til å betale elektrikerfirmaet Totaltek omlag 8 millioner kroner i utestående krav etter totalrenovering av ekteparets bolig i Eilert Sundtsgate bak slottet i Oslo.

Borgarting Lagmannsrett har i en fersk og enstemmig dom opprettholdt slutningen fra Tingretten, som Reitan anket. Begrunnelsen er imidlertid annerledes, fremgår det.

"Etter lagmannsrettens syn er måten partene faktisk har forholdt seg av større betydning enn hvordan de i ettertid forklarer seg om hva som var avtalt og forutsatt. Lagmannsretten kan ikke se det annerledes enn at partene forholdt seg til det opprinnelige tilbudet om at det skulle faktureres etter medgått tid til oppgitte satser og avtalt påslag, og at de ikke har forholdt seg til at noen av budsjettene var prisoverslag", heter det i dommen.

Tingretten vurderte budsjettet fra 2011 som et prisoverslag, og la særlig vekt på detaljgraden av budsjettet. Lagmannsretten er uenig.

"Lagmannsretten legger imidlertid vekt på at budsjettet inneholdt en vesentlig mengde uavklarte poster, og fakturaene viser at det underveis er avtalt til dels andre løsninger og ytterligere installasjoner", heter de

Lagmannsretten viser til at det via e-post ble gitt ordre om at Totaltek skulle koble hifi-anlegget, noe som ga en merkostnad opp mot én million kroner.

Retten kommer frem at de fremlagte budsjettene må anses som "uforbindende prisopplysninger". Det er heller ikke grunnlag for å sette ned kostnadene, mener Lagmannsretten.

"Totaltek har da krav på godtgjøring i henhold til den opprinnelige avtalen etter medgått tid og forbrukt materIell med avtalt påslag", heter det.

Reitan dømmes til å betale omlag 6,5 millioner kroner, som er gjenstående av hovedstolen, tillagt forsinkelsesrenter av det beløp Tingretten ga dom for på omkring 8,2 millioner kroner frem til delbetaling i oktober 2012, og av resterende beløp etter dette.

"Ankemotparten har fått medhold, og må på tross av justeringen av renter, anses å ha vunnet saken", heter det.

Reitan idømmes også motpartens saksomkostninger på omlag 850.000 kroner.

Totalteks advokat Svein Sulland påpeke at resultatet er det samme som i Tingretten, med fullt påslag for saksomkostninger, renter og "alt sammen".

- Begrunnelsen er litt annerledes i lagmannsretten. De legger ikke til grunn at budsjettet som ble lagt frem er å regne som et prisoverslag, men et rent regnestykke, sier Svein Sulland til DN.

- Det har tatt lang tid dette her. Det tar noen år å få pengene, sier han.

Ole Robert Reitan og hans kone Monica Tønnesen Reitan kjøpte rett før jul 2009 den fallerte finansmannen Bjørn Sellægs tidligere bolig i Eilert Sundts gate i Oslo. Prisen endte på 39,5 millioner kroner, selv om prisantydningen opprinnelig var på 70 millioner kroner.

Siden den gang er huset bygget om fra en byvilla med fem separate leiligheter til å bli en enebolig for ekteparet, til en angivelig kostnad på 109 millioner kroner.

Bakgrunn:
Reitan dømt til å betale 8 mill ekstra til elektrofirma
Reitan anker million-nederlag
- Norgesrekord i budsjettoverskridelser
Reitan bygget om for mer enn 100 millioner kroner
- Forstår ikke hvordan budsjettet kunne overskrides
Saksøkes for 8 mill.: Ole Robert Reitan nekter å betale for oppussing  

Les også:
Fredriksen skaper ny tørrlastkjempe
Regjeringen vil endre handlingsregelen
Dette kommer i statsbudsjettet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.