Det nylig nedsatte etikkrådet i pr-bransjens organisasjon KOMM har kommet frem til at First House ikke har brutt pr-bransjens etiske regelverk.

Det ble full frifinnelse av First House på alle punker i både etisk råd og KOMM- styret i kveld.

Innlegg i Dagens Næringsliv

Utgangspunktet for saken er at First House-partner Morten Wetland i mai skrev et innlegg i Dagens Næringsliv, der han kritiserte sammensetningen av Nobelkomiteen i lys av flere omstridte tildelinger under leder Thorbjørn Jagland.

Wetland skrev blant annet at han opplevde det svært pinlig at president Barack Obama fikk fredsprisen i 2009.

Flere anklager

Geelmuyden.Kiese mente Wetland jobbet på vegne av ikke navngitte oppdragsgivere for å bedre forholdet mellom Kina og Norge. Geelmuyden.Kiese mente First House brøt flere etiske bransjeregler i denne sammenhengen, og klaget inn konkurrenten for brudd på åtte av pr-bransjens organisasjon KOMMs etiske retningslinjer.

Geelmuyden.Kiese pekte blant annet på punktene «Være åpen om sin rolle og hvem man representerer, når man opptrer som aktør på oppdragsgivers vegne i offentligheten» og «Ikke uttale seg offentlig som ekspert hvis han eller hun har kundeforhold som relaterer seg til saken som skal kommenteres»

Ingen brudd

Et enstemmig styre i KOMM konkluderte onsdag med at First House ikke har brutt organisasjonens etiske regler på noen av de punkter. Heller ikke i noen av de andre First House-sakene som var oppe til behandling onsdag – tre klager på byråets henvendelse til organisasjonen OGP (International Association of Oil and Gas Producers) – fant Etisk råd regelbrudd.

Geelmuyden.Kiese, Greenpeace og Framtiden i våre hender hadde alle levert klager på at byrået tilbød sin hjelp etter at Finansdepartementet nedsatte en ekspertgruppe som skulle vurdere utelukkelse av kull- og petroleumsselskaper. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.