2014 fortsetter å være et godt år for norsk film på kino. Familiefilmen «Operasjon Arktis» trakk 47.450 nordmenn på kino i helgen. Det er årets syvende beste åpningshelg.

Ida Leonora Valestrand Eike, Leonard Valestrand Eike og Kaisa Gurine Antonsenspiller hovedrollene i «Operasjon Arktis», som tre barn strandet på Svalbard ved en feiltagelse. Filmen er regissert av Grethe Bøe-Waal.
Ida Leonora Valestrand Eike, Leonard Valestrand Eike og Kaisa Gurine Antonsenspiller hovedrollene i «Operasjon Arktis», som tre barn strandet på Svalbard ved en feiltagelse. Filmen er regissert av Grethe Bøe-Waal.
Halvparten norske

Med første, andre, tredje, fjerde og syvende plass står norske filmer bak halvparten av årets beste åpningshelger på kino. På kinotoppen over årets mest sette filmer troner også tre norske filmer øverst, med over én million løste billetter mellom seg.

Billettforhodlene står i stil til budsjettene

For «Operasjon Arktis» er det likevel et stykke opp til årets beste åpningshelg med  «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama», som ble sett av neste 100.000 de tre første dagene.

Det er dobbelt så mye som «Operasjon Arktis», men også på et dobbelt så stort budsjett. Sabeltann-filmen kostet omtrent 50 millioner kroner å lagem, mens  «Operasjon Arktis» har et budsjett på 26,5 millioner kroner.

To på topp ti i samme år

Produksjonsselskapet Filmkameratene som står bak Operasjon Arktis, har også laget «Børning», som i august hadde den tredje beste åpningshelgen på norske kinoer i år.

«Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» er produsert av Storm Films, mens Maipo har produsert «Doktor Proktors prompepulver» og Cinenord Kidstory «Karsten og Petra på vinterferie»

Kristoffer Hivju spiller også en fremtredende rolle i «Operasjon Arktis»
Kristoffer Hivju spiller også en fremtredende rolle i «Operasjon Arktis»
Barnefilmen vinner

Av de fem norske filmene på topp, er det fire barne- eller familefilmer og én ungdomsfilm. En tidligere oversikt fra bransjeforeningen viser at 11 av de 20 mest sette norske filmene de siste fem årene er nettopp barne- og familiefilmer.

Av 140 norske spillefilmer i ordinær kinodistribusjon siden 2010, er 22 barnefilmer. Dette inkluderer ikke ungdomsfilmene.

Professor og leder for institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU Anne Marit Myrstad har tidligere uttalt til DN at det vitner om at kino anses som en kjærkommen ­familieaktivitet.

– Vi går heller på kino med barna enn alene. Det er flere ting som konkurrerer om oppmerksomheten når vi skal ha voksentid, da er det gjerne også kveldstid og mange kan nøye seg med film på eksempelvis Netflix, sa Myrstad til DN i september. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.