I morgen braker budsjettforhandlingene mellom regjerings- og støttepartiene for alvor løs. I dag kom den siste opptakten med presentasjonen av Venstres alternative statsbudsjett.

Selv om miljø, fattigdom, forskning og utdanning var Venstre-leder Trine Skei Grandes hovedkampsaker da hun la frem budsjettet i dag, varsler partiet også kamp med regjeringen på mediefeltet.

Vil reversere kuttene

Venstre foreslår følgende endringer for mediebedriftene i sitt alternative budsjett:

  • Reversering av foreslåtte kutt på 50 millioner kroner i den direkte pressestøtten (produksjonsstøtten).
  • Reversering av kutt på 400.000 kroner i støtte til Nordiske mediedager.
  • Reversering av deler av kuttet i støtten til Institutt for journalistikk (1 av 1,5 millioner kroner).
  • Ytterligere 2,2 millioner kroner i støtte til Nynorsk avissenter.
  • Reversering av foreslåtte kutt i støtten til samiske aviser på 4,1 millioner kroner.
  • Venstre går i tillegg inn for nullmoms på både papir og nett for avisene, i motsetning til Solber-regjeringens forslag om felles lavmoms.

– Vi reverserer kuttet i pressestøtten og innfører flat nullmoms på media, konstaterte Skei Grande under pressekonferansen mandag formiddag.

– Feil tid for kutt

– Mediebransjen er i en voldsom utvikling og mange står overfor store utfordringer. I en slik situasjon synes Venstre det ikke er riktig å kutte i pressestøtten. Venstre mener heller ikke at det er riktig å innføre en teknologinøytral lav momssats på åtte prosent slik regjeringen legger opp til, men at det innføres et teknologinøytralt momsfritak slik de trykte aviser har i dag, skriver Venstre i sitt alternative budsjett.

Samlet front med KrF

KrFs Knut Arild Hareide og lederen av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF), la fredag frem sitt alternative statsbudsjett. I morgen braker budsjettforhandlingene for alvor løs. Foto: Aleksander Nordahl
KrFs Knut Arild Hareide og lederen av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF), la fredag frem sitt alternative statsbudsjett. I morgen braker budsjettforhandlingene for alvor løs. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
KrF la før helgen frem sitt alternative statsbudsjett. Der legges det opp til å reversere flere av kuttene Solberg-regjeringen har foreslått på mediefeltet så vel som innføring av nullmoms for både papir- og nettaviser heller enn felles lavmoms.

Kuttene på 50 millioner i den direkte pressestøtten er det største enkeltkuttet, men også Insitutt for journalistikk og direkte støtte til de samiske avisene er foreslått kuttet med henholdsvis 1,5 og 4 millioner kroner. KrF vil reversere alle tre kuttene. 

Kuttet i støtten til Norske mediedager vil KrF derimot ikke reversere.

Les mer om KrFs alternative statsbudsjett her.

– Vi avlyser regjeringens kuttforslag og styrker pressestøtten med 50 mill. kroner. Regjeringen har foreslått moms på både e-aviser og papiraviser. Vi går imot dette forslaget og vil innføre momsfritak på e-aviser. Vi opprettholder momsfritaket også for papiraviser, skriver KrF i sitt alternative budsjett.

Skuffet over omkamp

Også i foregående budsjett forsøkte Solberg-regjeringen å gjennomføre kutt i pressestøtten, men måtte gjøre retrett etter forhandlingene med Venstre og KrF.

Omkampen er bare en av en rekke budsjettseiere for Venstre og KrF regjeringspartiene har nullet ut i år, noe som har vakt stor misnøy hos Venstre og KrF og satt scenen for det som kan bli en bitter budsjettomkamp.

– Jeg er veldig skuffet over at denne regjeringen vil ha omkamp på produksjonsstøtten. Jeg trodde KrF og Venstre var så tydelige for et år siden, at regjeringen ikke ville forsøke å kutte igjen. Det betyr at produksjonsstøtten igjen kommer til å bli en forhandlingssak, sa mediepolitisk talsperson Geir Jørgen Bekkevold i KrF til DN i oktober, da budsjettet ble lagt frem. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.