Magnus Carlsen og Wishvanathan «Vishy» Anand spilte remis etter 47 trekk og fem timers spill i dagens parti. Dermed står det nå 2–2 mellom Magnus Carlsen og «Vishy» Anand etter fire av det som kan bli så mye som tolv partier.

– Magnus spilte seg til en fordel, men klarte ikke omsette den, sier DNs sjakkekspert Leif Erlend Johannessen.

Etter å ha kommet greit ut av åpningen, trøblet Anand i midt- og sluttspillet og mistet blant annet muligheten til en enklere remis en han til slutt fikk. 

– De fleste mente Magnus kunne presse reelt mot seier, og så forsvarte Anand det relativt enkelt, så det må ha vært skuffende for Magnus at han ikke klarte å sette han på større prøver, sier Johannessen.

Samtidig påpeker han at VM så langt har vært en oppvisning i dominerende spill fra hvit.

– Med hvit i denne VM-matchen har Magnus lyktes godt, og det virker som om dette er en hvit-match så langt i VM. Begge presser motsanderen voldsomt med hvit, og klarer ikke å bremse med svart. Både Anand og Carlsen har en jobb å gjøre når det gjelder de svarte partiene sine, sier Johannessen.

Anand fornøyd

Men selv om Johannessen mente det kunne virke som om Anand var for opptatt av remis og dermed spilte for defensivt, mener han Anand samtidig har størst grunn til å være fornøyd med dagens resultat.

Før dagens parti mente Johannessen at presset var på Magnus for å vinne, og at Anand ville være fornøyd med remis, eller uavgjort.

– Det er viktig å ta med seg en god følelse inn i hviledagen, sier Johannessen.

I morgen er det hviledag. Fredag spiller Anand med hvite brikker i femte parti.

– Nå går Anand inn i hviledagen med et psykologisk overtak etter å ha vunnet mini-matchen – de to foregående partiene. De to partiene må samlet ha gitt han ganske mye selvtillit. Og det kan hende han nå har tro på at han kan vinne matchen når vant såpass enkelt med hvit og klarte å forsvare seg med svart, sier Johannessen.

Carlsen irritert

På pressekonferansen virket også Anand klart mest fornøyd med dagens resultat. Carlsen ble synlig irritert da han fikk spørsmål om partiet han tapte tirsdag og gjenntok at han var skuffet over spillet sitt i de to foregående partiene.

– Jeg overså flere ting og totalt sett holdt ikke spillet veldig høy kvalitet. Det var ingen store blundere der, men heller ikke godt nok, sa Carlsen om dagens parti.

Han virket samtidig som om han tok den ikke fullstendig optimale inngang til hviledagen med ro.

– I Chennai var stillingen 2–2 etter fire partier. Den er 2– 2 her, så jeg ser ingen forskjell, sa Carlsen på pressekonferansen.

Byttet taktikk

Johannessen sa før gårsdagens parti at han trodde Carlsen vil velge en annen åpning en spansk, som Carlsen brukte i partiet han vant søndag.

– Objektivt sett fikk Magnus fint lite ut av åpningen søndag; det var i midtspillet han viste seg overlegen, sa Johannessen før partiet.

Fikk åpningskritikk

Det fikk Johannessen rett i. Carlsen spilte siciliansk, men fikk ingen klar fordel ut av åpningen sin. Etter 16 trekk vurderte datamaskinene Carlsen til å stå svakere enn Anand, og flere stormestre ytret seg tidlig svært kritisk til Carlsens valg.

Johannessen er mindre kritisk, og minner om at selv om Carlsen gjorde en taktisk endring, er strategien hans den samme: Å spille marginalt dårligere i åpningsspillet for så å både finne tilsynelatende usynlige løsninger og løse tilsynelatende uløselige posisjoner senere i spillet er samtidig et kjennemerke ved Carlsens spill.

– Carlsen beveget seg bevisst ut av allerede mye spilte varianter og vil ikke utfordre Anand i de mest kjente farvannene og opptråkkede stiene. Han fikk en påminnelse om hvor god Anand er der på tirsdag. Magnus skal bare ha en stilling som ikke er avklart, hvor han kan skaffe seg et sluttspill hvor han kan sitte å gnikke og gnu på en ørliten fordel, sier Johannessen.

Analyse av første parti her.

Analyse av andre parti her.

Analyse av tredje parti her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.