Magnus Carlsen og «Vishy» Anand spilte remis i onsdagens parti. Dermed står det nå 2–2 mellom Carlsen og Anand etter fire partier. Etter å ha kommet greit ut av åpningen, trøblet Anand i midt- og sluttspillet og mistet blant annet muligheten til en enklere remis enn han til slutt fikk.

-Han var aldri i nærheten video
00:00
Publisert:

DNs sjakkekspert Leif Erlend Johannessen oppsummerer det han har sett i de fire første partiene som to spillere som langt på vei har lyktes med angrepsspillet sitt som hvit, og tilsvarende feilet med svart. Ifjor vant Magnus Carlsen VM-tittelen gjennom sterke svartpartier, med to seiere med svarte brikker og én seier med hvite. De første fire partiene av årets sjakk-VM har derimot vært dominert av sterkt spill fra hvit.

– Med hvit i denne VM-matchen har Magnus lyktes godt, og det virker som om dette er en hvit-match så langt i VM. Begge presser motstanderen voldsomt med hvit, og klarer ikke å bremse med svart. Både Anand og Carlsen har en jobb å gjøre når det gjelder de svarte partiene sine, sier Johannessen.

Byttet taktikk

Torsdag er det hviledag, og før onsdagens parti mente Johannessen at presset var på Magnus for å vinne – og at Anand ville være fornøyd med remis.

– Det er viktig å ta med seg en god følelse inn i hviledagen, sier Johannessen.

Johannessen trodde også at Carlsen vil velge en annen åpning en spansk, som han brukte i partiet han vant søndag.

– Objektivt sett fikk Magnus fint lite ut av åpningen søndag; det var i midtspillet han viste seg overlegen, sa Johannessen før partiet.

Fikk åpningskritikk

Det fikk Johannessen rett i. Carlsen spilte siciliansk, men fikk ingen klar fordel ut av åpningen sin. Etter 16 trekk vurderte datamaskinene Carlsen til å stå svakere enn Anand, og flere stormestre ytret seg tidlig svært kritisk til Carlsens valg.

Johannessen er mindre kritisk, og minner om at selv om Carlsen gjorde en taktisk endring, er strategien hans den samme: å kunne tåle å spille marginalt dårligere i åpningsspillet, for så å både finne tilsynelatende usynlige løsninger og løse tilsynelatende uløselige posisjoner senere i spillet.

– Carlsen beveget seg bevisst ut av allerede mye spilte varianter og vil ikke utfordre Anand i de mest kjente farvannene og opptråkkede stiene. Han fikk en påminnelse om hvor god Anand er der på tirsdag. Magnus skal bare ha en stilling som ikke er avklart, sier Johannessen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.