Sjakk kan lære deg grunnleggende og nokså universelle læresetninger, som fordelen knyttet til å være den som gjør det første trekket. Du lærer å tenke tre trekk frem, du forstår hva det vil si å sette noen sjakkmatt og at du noen ganger bare er bonde i et større spill.

Men kan sjakk også gi deg dypere – og mer teknisk og spesifik – innsikt i forretningsstrategier? Kan sjakk gjøre deg til en bedre forretningsmann?

Fjerde best i Norge og forretningsadvokat

– Om Anand finner tilbake til sitt gamle jeg med aggressiv angrepssjakk, kan vi få et fyrverkeri av en match, sier DNs ekspert­kommentator Leif Erlend Johannessen.
– Om Anand finner tilbake til sitt gamle jeg med aggressiv angrepssjakk, kan vi få et fyrverkeri av en match, sier DNs ekspert­kommentator Leif Erlend Johannessen. (Foto: Gunnar Blöndal)
– Jeg regner nok ikke varianter på ting i hverdagen – som i sjakk, men sjakken har en viss overføringsverdi, sier Leif Erlend Johannessen.

Han er per dags dato Norges fjerde beste sjakkspiller. Samtidig beveger han seg daglig i finansverdenen gjennom jobben som forretningsadvokat hos Salomon-Johansen as.

Johannessen trekker frem tre områder hvor sjakk har gjort ham bedre:

1. Forhandlinger

– Som forretningsadvokat er jeg med på mange utenomrettslige forhandlinger hvor vi forsøker å forlike en sak. Der er det mye strategi. Forhandlinger i forretningslivet ligner en del på et sjakkparti og det er noe jeg har tenkt bevisst på når jeg sitter der med en motpart, sier Johannessen.

Ofte kan det avgjørende i forhandlinger være å skape inntrykk av at du står sterkest. Det skjer også i sjakk.

– Du må intimidere motstanderen, gjøre utfall og skremme dem litt, selv om du kanskje vet at akkurat det trekket er heftet med betydelig usikkerhet og at stillingen din objektivt sett ikke er så sterk som du gir inntrykk av. Du må skape en illusjon av at saken – eller posisjonen – din er sterkere enn den i virkeligheten er. Da blir det oftere lettere å inngå forlik med motparten, eller vinne et sjakkparti, sier Johannessen.

På samme måte må man være villig til å gjøre innrømmelser, og vri kampen mot den siden av brettet hvor du står sterkest.

– Sjakkpartier er kommunikasjon. Når man spiller sjakkpartier kommuniserer man ikke med ord, men med trekk. Det kan være offensive utspill, eller defensive, hvor man gjør innrømmelser. Noen ganger krever stillingen et defensivt trekk hvor du innrømmer at motstanderen har et poeng. Så må du eventuelt vende oppmerksomheten mot den delen av brettet hvor du står sterkere, sier Johannessen.

2. Komme til kjernen i ting

Å være god i sjakk handler også om å kunne skille mellom avgjørende og irellevant informasjon.

– Det er noe som har en klar overføringsverdi til forretningslivet, sier Johannessen.

Og fortsetter:

Norway's Magnus Carlsen, currently the top ranked chess player in the world, right, makes a move as he plays against India's former World Champion Vishwanathan Anand at the FIDE World Chess Championship Match in Sochi, Russia, Sunday, Nov. 9, 2014. (AP Photo/Artur Lebedev)
Norway's Magnus Carlsen, currently the top ranked chess player in the world, right, makes a move as he plays against India's former World Champion Vishwanathan Anand at the FIDE World Chess Championship Match in Sochi, Russia, Sunday, Nov. 9, 2014. (AP Photo/Artur Lebedev) (Foto: Ap)
– Du kan presentere en fullstendig ukjent stilling på et sjakkbrett til de beste sjakkspillerene, og de vil i løpet av tideler klare å identifisere det avgjørende og viktigste. De går straks til kjernen og begynner å lete etter relevante trekk.

3. Rettssaker

– Jeg bruker sjakkterminologi i retten, men kanskje viktigere enn det så minner det om å prosedere i en sak veldig om det å forberede seg til et sjakkparti, sier Johannessen.

For å forstå hva Johannessen mener med forberedelser er det avgjørende å vite to ting:

  • Sjakk er ennå ikke «løst»: Det vil si at det finnes så utrolig mange varianter som kan oppstå at selv våre kraftigste datamaskiner ikke har regnet seg gjennom spillet. Etter to trekk fra hver spiller, kan det ha oppstått 197.742 forskjellige partier. Etter tre: 121 millioner.
  • Samtidig spiller verdens beste spillere i de første 10 til 20 trekkene likevel oftest innenfor varianter som allerede er spilt tidligere.

Dermed blir det å kjenne disse tidligere spilte partiene avgjørende, for eksempel for å vite hvordan angrepene best pareres, og noen ganger også for å kunne finne de beste mulighetene for forbedringer.

Johannessen sammenligner det med rettspraksis.

– I en rettsak hviler du deg på høyesterettsdommer og rettspraksis, det minner om mønsterpartier i sjakk. Men så kan det være ulike tolkninger og vekting av disse dommene. Når du argumengterer rettslig går du opp gamle dommer. Så da kan både du og motparten være kjent med disse dommene. Og så kan det være hvordan du tolker og forstår den forskjellig. Du kan plukke ut noen setninger du ser på som betydningsfulle og det kan være avgjørende, sier Johannessen.

Les også: Sjakk slår fotball

Anand snudde opp ned på gammel «rettspraksis»

Parallellen mellom rettsaker og sjakkpartier ble god illustrert i tirsdagens parti mellom Carlsen og Anand.

I 19 trekk fulgte de to et parti Levon Aronian (rangert som nummer fire i verden) spilte mot Michael Adams (rangert som nummer 15 i verden) i fjor. Partiet mellom Arionian og Adams endte med remi, og «rettspraksisen» tilsa at Anands angrep var ufarlig så lenge Magnus forsvarte seg riktig.

Men Anand fant et ny vei i trekk 20 som snudde opp ned på alt man visste om rettspraksisen i partiet og påførte Carlsen et brutalt tap. Det og tilsier at denne varianten nå må analyseres på nytt, ikke ulikt hvordan rettspraksis kan endres av en ny dom.

– De hadde tydeligere forskjellige oppfatninger av disse partiene. Magnus trodde han kunne trygge inn remien i Michael Adams fotspor, men så hadde Anand analysert dette dypere og fant ut at han kunne forbedre Levon Aronians spill og sette Magnus under ordentlig press. Det minner om hvordan man forbereder seg til å prosedere i en rettsak, forteller Johannessen.

Verdensmesterens forretningsråd

Det er også skrevet en lass med bøker om overføringsverdien mellom sjakk og omtrent hvilkte som helst annet tema. Den kanskje mest kjente boken om forbinedelsen mellom forretninger og sjakk, er Garry Kasparovs (51) «How Life Imitates Chess: Making the Right Moves, from the Board to the Boardroom».

GIR PENGER. Bill Gates har gitt 50 millioner dollar for å bekjempe Ebola-epidemien.
GIR PENGER. Bill Gates har gitt 50 millioner dollar for å bekjempe Ebola-epidemien.
Kasparov regnes av mange som tidenes sjakkspiller. Han holdt verdensmestertittelen i 15 år (i syv av dem var tittelen delt fordi det fantes to verdensmesterskap etter et brudd med sjakkforbundet) og har skrevet et titalls bøker, både om sjakk og hvordan sjakk kan brukes for å forstå verden rundt oss.

Kasparov trekker, som Johannessen, frem det å kunne fokusere på kjernen i et problem som en avgjørende egenskap som kan overføres mellom sjakk og forretninger.

Finanseliten dyrker sjakk

Mannen som lenge var verdens rikeste, Bill Gates, er en svoren sjakkspiller. Det samme er multimilliardæren George Soros. Blant de tusen beste sjakkspillerne i verden finner man en lang liste med aksjemeglere, finansanalytikere, fondsmeglere og direktører. 

Nettstedet Business Insider har satt sammen en liste på 28 sjakkinteresserte, amerikanske forretningsmenn.

Blant den ypperste verdenseliten i sjakk finnes det også personer med teft for forretninger. Hikaru Nakamura, en av Magnus Carlsens argeste rivaler og rangert som nummer åtte i verden, har i flere intervjuer fortalt at han bruker brorparten av tiden sin borte fra sjakkbrettet på aksjehandel.

Ingen automatikk

Johannessen advarer samtidig mot å tro at overøfringsverdien mellom talent i sjakk og talent på andre arenaer er automatisk.

Det handler altså mer om økte muligheter for å kunne lære lettere på andre areaner på bakgrun av lærdommer fra sjakk, enn at det er snakk om at forretningskunnskapen faller i hodet på deg idet du vet hva spansk åpning og berlinforsvaret er.

– Man skal passe seg for å dra det for langt. Den unike intuisjonen Magnus har i sjakk, tror jeg må forbeholdes sjakken. Han utpreger seg for eksempel ikke i poker, hvor han gjerne taper mye penger når vi spiller. Da er han også utålmodig og spiller for mange hender. Til sammenligning er han verdens mest tålmodige fyr når han sitter ved sjakkbrettet, sier Johannessen.

Og fortsetter:

– Man kan ikke overføre det at en god sjakkspiller skal stole på sjakkintuisjonen sin til at en børsmegler derfor skal stole på sin intuisjonen og magefølelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.