Magnus Carlsens karriere har vært preget av få tilbakeslag. Etter fjorårets VM-tittel uttrykte han nesten forbauselse over hvor enkelt det hadde vært å bli verdensmester. Nå står imidlertid nordmannen overfor sin tøffeste oppgave til nå.

Etter at en hel sjakkverden unisont hadde avskrevet Vishy Anands sjanser i VM-matchen, har inderen slått hardt tilbake i de to siste partiene. Med hvit benyttet Anand en hjemmeforberedt computervariant til nærmest å feie Carlsen av brettet. Med svart forsvarte Anand relativt enkelt inn en remis fra det som så ut som en vanskelig posisjon for ham. Det er for tidlig å snakke om en trend, men de to siste partiene har definitivt gitt Team Carlsen noe å tenke på under hviledagen i Sotsji.

14.00 fredag svarer Leif Erlend Johannessen på dine spørsmål om sjakkverden. Du kan sende inn spørsmålet ditt allerede nå ved å klikke her.

Før matchen var det ventet at Anands «serve» med hvit ville være langt kvassere i år. Likevel har inderen overrasket ved å stille enda bedre forberedt enn man kunne frykte på forhånd. Han har drevet Magnus fra skanse til skanse så langt og nordmannen har ennå ikke lykkes med å finne et forsvar med svart som han føler seg komfortabel med. Slikt tærer på kreftene.

I VM-matchen mellom Kramnik og Kasparov i London 2000, så vi noe av det samme. Kasparov byttet åpning med svart i nesten hvert parti, men fant aldri en sikker tilfluktshavn. Til slutt måtte en utmattet Kasparov gi fra seg tronen i en av de største skrellene i VM-historien.

For å unngå et lignende scenario denne gangen, er det helt avgjørende at Magnus nå får en god opplevelse med de svarte brikker. Dersom han skulle lykkes med å forsvare inn en remis i det 5. partiet, kan nordmannen se frem til to hvite partier på rad i 6. og 7. runde. Det er her Magnus skal avgjøre VM-matchen, som en Petter Northug som rykker halvveis i femmila.

Jeg forventer at Magnus Carlsen i det 5. partiet vender tilbake til Grünfeld-Indisk forsvar som han benyttet i VMs åpningsparti. Riktignok satte Vishy Anand ham under stort press i dette partiet, men Team Carlsen har nå hatt rikelig med tid til å finne en medisin mot Anands angrep. Det verste som kan skje er at Magnus bytter åpningsvariant for tredje gang i matchen. Da er faren stor for at det kan gå med Magnus som det gjorde med Kasparov i 2000.

Analyserer hvert parti

Gjennom hele VM gir Johannessen DNs lesere analyser fra VM-kampen i Sotsji, både på papir, nett og nett-tv.

Du kan lese hans analyser av de første partiene her:

Analyse av første parti her.

Analyse av andre parti her.

Analyse av tredje parti her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.