Magnus Carlsen og Vishy Anand spilte remis i det syvende partiet i kampen om verdensmestertittelen.

Det tok utrolige seks timer og 122 trekk før maratonpartiet til slutt ble avsluttet uten noen vinner.

Dermed står det 4–3 fordel Carlsen med fem partier igjen, Men Anand spillle tre av dem med hvite brikker, som også gir en fordel.

– Det er ikke med svart Anand skal gjøre det, han skal prøve å vinne gjennom de tre hvitpartiene. Igår handlet det bare om å forsøke å sette på bremsene. Anand vaklet etter søndagens katastrofale match og alt handlet om å ikke gå ned for telling i dag, sier DNs sjakkekspert Leif Erlend Johannessen.

Nesten historiens lengste VM-parti

Med 122 trekk var dagens parti to trekk unna å være historiens lengste VM-parti, og på et tidspunkt trodde flere det kunne gå mot ny verdensrekord.

Den britiske stormesteren Jonathan Rowson skrev blant annet på Twitter:

– Partiet kommer sannsynligvis til å vare i over 100 trekk, og muligens i så mye som 200, skrev han.

I trekk 104 slo Carlsen Anands siste bonde. Da sier reglene at Anand kunne kreve remis etter 50 påfølgende trekk, og partiet ville dermed sannsynligvis kunne gå til maksimalt 154 trekk.

– Bare det å ha et parti med 100 trekk er unikt. Jeg kan telle mine partier som har vart over 100 trekk på én hånd, sier DNs sjakkekspert Leif Erlend Johannessen.

Spilte 124 trekk

Den gjeldende rekorden for lengste VM-parti er 124 trekk. Det ble spilt i 1978 da Viktor Korchnoi møtte Anatoly Karpov i 1978. Partiet endte remis.

Det lengste turneringspartiet ble spilt i 1989, og varte i 269 trekk og mer enn 20 timer, før det hele endte i remis.

Det lengste partiet som har blitt spilt hvor en spillerene til slutt vant, var et parti i 2007, der Alexandra Kosteniuk (rangert som verdens 16. beste kvinne og tidligere verdensmester for kvinner) slo Laurent Fressinet etter 237 trekk.

Klassisk åpning

 

Det tok nesten seks timer før Vishy Anand og Magnus Carlsen ble enige om remis i det syvende partiet i sjakk-VM.
Det tok nesten seks timer før Vishy Anand og Magnus Carlsen ble enige om remis i det syvende partiet i sjakk-VM. (Foto: NTB scanpix)
Det syvende partiet åpnet med en av de mest tradisjonelle variantene som finnes: kongebøndene to steg frem, deretter hvits springer på kongesiden og svarts springer på dronningsiden frem og innover i brettet, og så hvits løper opp for å true sorts fremskutte springer. Åpningen kalles spansk åpning eller Ruy Lopez, og har vært analysert i mer enn 500 år.

 

Anand gikk så videre over i Berlinforsvaret, populært kalt Berlinmuren. Åpningen kjennetegnes av at dronningene byttes av tidlig i spillet og av at svart inntar en passiv og defensiv posisjon med få muligheter for motangrep.

– Man går veldig tidlig rett til sluttspillet. Berlinmuren er en måte å nøytralisere angrepspillere på, hvor man som sort får en passiv og defensiv posisjon.

Samtidig er det i sluttspillene Carlsen trives best.

– Sånn sett var det overraskende at Anand valgte Berlinforsvaret; du må være innstilt på en lang forsvarsjobb hvor du påtar deg en passiv, defensiv forsvarsstilling, sa Johannessen da partiet hadde vart i én time.

– Nesten for en fornærmelse å regne

Og et langt, passivt forsvar ble det.  Etter 31 trekk og to og en halv times spill, valgte å Anand å bytte bort en løper mot to bønder. Deretter fulgte en 39 trekk før en ny brikke ble byttet av og først etter mer enn seks timer var partiet over.

– Det virket som en god praktisk avgjørelse. Han fikk byttet en del av bøndene, og hvis Magnus ikke hadde flere bønder igjen, villle det med en gang være teknisk remis, selv om Anand skulle være en springer under, forklarer Johannessen.

Til slutt fikk også Anand byttet av Magnus' siste bonde og Carlsen hadde en springer, en konge og et tårn igjen mot Anands tårn og konge. Da var stillingen analysert slik at den er remis så lenge ingen gjør en kjempeblunder, men Carlsen fortsatte spillet i nesten 50 trekk til.

– På dette nivået er det nesten for en fornærmelse å regne å forsette å spille i en slik stilling, sier Johannessen.

Fordel Carlsen

Computeren viste hele veien en fordel til Carlsen mandag, og at resten av verdenseliten lenge var delt i spørsmålet om det var størst sjanse for remis eller seier til Carlsen sier noe om kompleksiteten i sluttspillet. Til slutt viste Anand seg likevel istand til å holde unna.

– Magnus stanget i Berlinmuren. Anand er flink til å spille remis fra ugunstige posisjoner, og er veldig vanskelig å slå. Intuisjonen hans på hvilke stillinger som kan forssvares, er god, sier Johannessen.

Les mer om Berlinmuren her.

Satser alt på hvit

Svarts klareste mulighet for motangrep i Berlinforsvaret, er at svart får to løpere, mot én springer og løper for hvit. Men Anand byttet av en av løperne allerede i det 14. trekket og derfra var partiet et langt, seig forsvar for Anand, hvor både muren og remis til slutt holdt.

Det viser at Anand satser alt på å nøytralisere Magnus med de hvite brikkene, mener Johannessen.

– Magnus kan ikke føle seg for trygg, for han har vært helt ute å kjøre med svart og Anand har fått tre gode muligheter med hvit allerede.

Analyserer hvert parti

Gjennom hele VM gir Johannessen DNs lesere analyser fra VM-kampen i Sotsji, både på papir, nett og nett-tv.

Du kan lese hans analyser av de første partiene her:

Analyse av første parti her.

Analyse av andre parti her.

Analyse av tredje parti her.

Analyse av fjerde parti her.

Analyse av sjette parti her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.