Om du leste VG mandag, var det vanskelig å få øye på NRKs sjakksendinger i tv-oversikten.

Mens det at VG-kanalen sender live fra sjakk-VM var understreket med to bilder og tekst, var NRKs sjakksending på mystisk vis forsvunnet fra avisa.

Borte også i forrige uke

Dagbladets programoversikt inneholder derimot sjakksendingen til NRK. Det samme gjør VGs avis fredag i forrige uke.

Onsdag har begge løssalgsavisene igjen sjakksendingen i programoversikten, mens tirsdag i forrige uke var det heller ingen henvisning til NRKs sjakksending i VGs programoversikt.

På plass i VGs sportssider

I VGs sportsseksjon, hvor det finnes en egen spalte som heter «På TV i dag» som ramser opp sportssendinger på tv, er det derimot vist til NRK sjakksendinger alle dager.

Leveres av tredjepart

–  Vi så at sjakken ikke lå i programoversikten og gikk tilbake for å se hva grunnen kunne være. Vi stusset jo litt på hva det var som hadde skjedd, sier kanalsjef for NRK1 Lise Storm Hansen.

NRK sender sine programlister til selskapet Universum, som leverer ferdige programoversikter til de store tv-distributørene, samt en rekke norske aviser – blant dem både VG og Dagbladet.

Gjør unntak for sportssendinger

Forklaringen hos Universum er at VGs programoversikt har en egen mal, som vanligvis ikke tar med formiddagsprogrammene. Dagbladet har derimot en annen mal enn VG, som forklarer hvorfor sjakksendingene har kommet med.

Det eneste VG lager selv i programoversikten, er spalten med VG-kanalens sending.

I Dagbladet var sjakksendingene til NRK på plass i programoversikten. Hos VG var de borte.
I Dagbladet var sjakksendingene til NRK på plass i programoversikten. Hos VG var de borte.
Samtidig gjør VGs mal vanligvis unntak for blant annet sportssendinger, opplyser både daglig leder Elisabeth Hovde i Universum og NRK.

– Så når det kommer sport, har man tenkt at dette skulle vi kanskje tatt med. Man tenkte seg kanskje ikke helt om da man tok av sjakken, sier Hovde.

Universum ferdigproduserer programoversikten for VG og Hovde forklarer de to forsvinningsnumrene med individuelle vurderinger fra den som har laget siden.

– Vi har ikke tatt imot noen instruksjon fra VG på at vi ikke skal presentere NRKs sjakksendinger, så dette får vi ta på vår kappe, sier Hovde.

Hendig glipp

Universum opplyser at de nå har informert alle sine ansatte som lager VGs programoversikt om at NRK sjakksendinger skal tas med. Hos NRK tar de glippen med ro.

– Jeg regner selvsagt med at dette er en glipp. Uansett tyder seertallene våre på at publikum finner fram til NRKs sendinger, sier vaktsjef Arild Andersen i NRK, som jobber med sjakksendingene.

Sjefredaktør Torry Pedersen i VG betegner det hele som en ikke-sak.

Les også: Nå har Anand sjansen

Bruker millioner på sjakk

NRK og VG samarbeider om billedrettighetene til sjakk-VM, men konkurerer samtidig om seerne både på tv og nett.

NRK og VG bruker henholdsvis to og én million kroner på sine sjakkproduksjoner fra Sotsji. Da er rettighetene til tv-bildene ikke inkludert i prisen. NRK skal også lage et tre timers direktesendt underholdningsprogram i etterkant av VM, som heller ikke er regnet inn prisen.

Prisen for bilderettighetene skal også ha blitt dyrere enn ifjor, etter det som blir beskrevet som en kaotisk budprosess:

Vant først alene

Verdenssjakkforbundet (FIDE) sitter som arrangør med rettighetene til kampen, men delegerte oppgaven til en tredjepart som skulle forhandle for det. Ifjor betalte NRK ifølge DNs kilder 1,5 millioner kroner for tv-rettighetene til VM-kampen i Chennai i India.

  • Etter det DN erfarer la TV 2 i år inn et betydelig høyere bud, men ventet med å by til rett etter at Carlsen signerte kontrakten med FIDE, 7. september.
  • Kort tid etter at budet var plassert, fikk TV 2 beskjed om at NRK allerede var tildelt rettighetene.
  • TV 2 fikk beskjed fra selgeren om å avvente situasjonen.
  • Først 16. september, én uke senere, signerte NRK alene avtalen om tv-rettighetene med arrangøren.
  • En gang mellom 16. og 23. september videresolgte så NRK rettighetene til VG. De to deler dermed både rettighetene og kostnadene mellom seg.

Les hvordan NRK og VG fintet ut TV 2 i budkampen her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.