Magnus Carlsen og Vishy Anand spilte remis i det åttende partiet i kampen om verdensmestertittelen i sjakk. Dermed står det 4,5–3,5 fordel Carlsen.

 

Magnus Carlsen fikk Anand til å bruke lang tid med et overraksende og lite brukt tårntrekk tidlig i partiet.
Magnus Carlsen fikk Anand til å bruke lang tid med et overraksende og lite brukt tårntrekk tidlig i partiet. (Foto: Epa)
– Magnus forsvarte seg enkelt i dag, sier DNs sjakkekspert Leif Erlend Johannessen.

Johannessen mener Anand aldri var i nærheten av seier med hvite brikker tirsdag, og peker spesielt på Carlsens niende trekk som avgjørende.

– Carlsen overrasket Anand i åpningen med et veldig uvanlig tårntrekk, og det var tydelig at Carlsen hadde forberedt seg godt og kjente til stillingen.

Trekket fikk Anand til å bruke lang betenkningstid, og inderen fant ingen gode angrepsmuligheter videre i partiet.

Anand og Carlsen spilte seg etter hvert inn i en stadig mer symmetrisk stilling og like etter tidskontrollen på 40 trekk, valgte de to å ta remis.

Sammenlignet med brukt kondom

Sjakkommentatoren Nigel Short sammenlignet Carlsen uvanlige trekk med en kondom:

– En typisk kondomvariant fra Carlsen, den brukes én gang og kastes, skrev han på Twitter.

Johannessen tror heller ikke Carlsen vil bruke den samme varianten to ganger med svart.

– Selv om jeg nok ikke ville brukt den samme sammenligningen så har nok Short rett i at Carlsen ikke vil gi Anand muligheten til å gå tilbake og bruke noen dager på å tenke gjennom hvordan han skal svare Carlsen, sier han.

Håper på avgjørlelse i siste parti.

Med dagens remis er Carlsen ett steg nærmere å forsvare verdensmestertittelen. Men Johannessen minner om at Anand fortsatt har to partier med hvit igjen.

– Jeg håper det står 6–5 fordel Carlsen i det siste partiet, hvor Anand skal spille med hvit. Det kan bli en fantastisk avslutning, sier Johannessen.

Analyserer hvert parti

Gjennom hele VM gir Johannessen DNs lesere analyser fra VM-kampen i Sotsji, både på papir, nett og nett-tv.

Du kan lese hans analyser av de første partiene her:

Analyse av første parti her.

Analyse av andre parti her.

Analyse av tredje parti her.

Analyse av fjerde parti her.

Analyse av sjette parti her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.