Det er en langt kvassere utgave av Vishy Anand vi har sett i årets match og i det åttende partiet så vi for første gang klare trøtthetstegn hos Magnus Carlsen. På ett tidspunkt ble det til og med spekulert på at verdensmesteren hadde sovnet (!) der han satt på stolen sin. Heldigvis for oss fikk han et nokså enkelt parti og forsvarte seg uten problemer til remis. Det er en vanvittig nervøsitet og spenning som omgir en VM-finale i sjakk. Kanskje kan det best sammenlignes med det å gjennomføre 12 åttetimerseksamener i løpet av 20 dager.

Magnus innrømmet da også på pressekonferansen at han hadde følt seg «litt slapp». Alvorlig bekymret ble jeg først da jeg leste at nordmannen hadde stått over den faste basketballen på hviledagen. Normalt er Magnus den siste som står igjen på banen uansett hvilken ballsport som bedrives. De siste rapportene tyder imidlertid på at formen er på vei tilbake, noe som er godt nytt for alle nordmenn.

Uansett er nok Magnus Carlsen tilfreds med å ha hvit i det 9. partiet. Det å spille hvit i sjakk kan sammenlignes med å ha servegamet i tennis. Man har litt større feilmargin. Mens én feil som svart kan være nok til å tape partiet, har man vanligvis mer slingringsmonn når man spiller med de hvite brikker.

Les også: Magnus Carlsen sjokkerte en hel sjakkverden med et trekk man «aldri» gjør uten å tape

Hittil har nordmannen vært i førersetet i alle sine hvitpartier og satt Anand under betydelig press. To av partiene har endt med overbevisende seire til vår mann. Jeg forventer at Magnus har benyttet hviledagen til å samle krefter og at han går hardt ut også i det niende partiet. En seier her vil for alle praktiske formål avgjøre matchen. Magnus vet godt at ett feilskjær er nok til at Anand har utlignet ledelsen. Jeg tror derfor nordmannen vil være interessert i å avgjøre før tiden, på samme måte som ifjor.

For Anand handler det om å stå imot i dette niende partiet. Inderen henger fortsatt med og svakhetstegnene Magnus viste utenfor brettet i det forrige partiet, har kanskje pirret kamplysten hans litt ekstra.

Det er stadig spenning i VM-finalen.

Analyserer hvert parti

Gjennom hele VM gir Johannessen DNs lesere analyser fra VM-kampen i Sotsji, både på papir, nett og nett-tv.

Du kan lese hans analyser av de første partiene her:

Analyse av første parti her.

Analyse av andre parti her.

Analyse av tredje parti her.

Analyse av fjerde parti her.

Analyse av sjette parti her.

Analyse av åttende parti her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.