Før det niende partiet var det mange som spådde et fyrverkeri på brettet hvor Magnus Carlsen ville prøve å punktere matchen allerede nå. I stedet fikk vi se det korteste partiet hittil i VM-finalen og allerede etter én time kalte spillerne det for en dag. Magnus leder dermed 5-4.

Et antiklimaks for tilskuerne, men remis var likevel et resultat som begge spillerne kunne være rimelig godt fornøyd med. Som Magnus Carlsen sa på pressekonferansen, bringer hvert halvpoeng ham nærmere å forsvare VM-tittelen. Samtidig kan Vishy Anand nå se frem til to hvite partier på de tre siste rundene. Inderen har dermed stadig berettiget håp om å utligne nordmannens ledelse og ta matchen til et dramatisk omspill.

Les også: Superrask remis etter reprise av maratonåpning

Grunnen til at jeg trodde Magnus ville presse hardere med hvit, var at i en nervepirrende innspurt vil utenomsportslige faktorer gjøre seg gjeldende i større grad. I en slik situasjon kan Vishy Anand dra nytte av sin større erfaring i VM-sammenheng. Alle sjakkentusiaster husker VM-finalen i 2010 mot Veselin Topalov, spilt på bulgarerens hjemmebane i Sofia, hvor stillingen var 5,5 – 5,5 før det siste og avgjørende partiet. Vishy Anand viste både kløkt og sjakklig styrke da han klarte å vinne et fantastisk parti med de svarte brikker og avgjøre matchen på målstreken.

Inderen har vært ute en vinternatt før og vi kan få oppleve et lignende scenario denne gangen hvor Magnus Carlsen leder 6-5 før finalepartiet. I en slik situasjon gjelder det å holde nervene under kontroll.

Les også: Seks og en halv time, 122 trekk og ingen vinner

I det partiet førte Magnus nok en gang partiet over i det såkalte Berlin-sluttspillet, «Berlinmuren». Som nordmannen sa på pressekonferansen, var åpningsvalget ledsaget av matchsituasjonen. Hvit tar minimal risiko i dette sluttspillet, noe som passer Magnus Carlsen bra i en situasjon hvor et tap ville være katastrofalt. Mens verdensmesteren i det syvende partiet presset Vishy Anand i nesten sju timer og 120 trekk i Berlin-sluttspillet, måtte han denne gangen innstille alle gevinstforsøkene etter en knapp times spilletid. Inderen viste seg igjen som den best forberedte i åpningsfasen. Det var tydelig at Anand hadde analysert stillingen med computere på forhånd og da var det risikabelt for Magnus å spille videre.

Det tiende partiet spilles fredag og Vishy Anand spiller med de hvite brikker. Vi går nå inn i siste fase av matchen og for Magnus Carlsen gjelder det å stålsette seg for en indisk tsunami som helt sikkert vil komme.

Analyserer hvert parti

Gjennom hele VM gir Johannessen DNs lesere analyser fra VM-kampen i Sotsji, både på papir, nett og nett-tv.

Du kan lese hans analyser av de første partiene her:

Analyse av første parti her.

Analyse av andre parti her.

Analyse av tredje parti her.

Analyse av fjerde parti her.

Analyse av sjette parti her.

Analyse av åttende parti her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

[Event "VM Sotsji"][Site "?"][Date "2014.11.20"][Round "9"][White "Carlsen, Magnus"][Black "Anand, Vishy"][Result "1/2-1/2"][ECO "C67"][PlyCount "39"][SourceDate "2014.11.20"] 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 Nf6 4. O-O Nxe4 5. d4 Nd6 6. Bxc6 dxc6 7. dxe5 Nf5 8. Qxd8+ Kxd8 {Så fikk vi dette Berlin-sluttspillet for andre gang i matchen. I det forrige hvitpartiet presset Magnus i over 120 trekk i dette sluttspillet, denne gangen ble det istedet matchens korteste parti. Som Magnus fortalte etter partiet, er det behagelig for ham å spille Berlin-varianten så lenge han leder kampen. Det er nemlig minimal fare for å tape dette sluttspillet.} 9. h3 Ke8 10. Nc3 h5 11. Ne2 {En midlertidig retrett. Springeren er på vei til f4 hvor den understøtter bondegjennombruddet e5-e6.} ({I det syvende partiet valgte Magnus istedet} 11. Bf4 {, men han måtte regne med at Vishy hadde forberedt en god respons på dette løpertrekket og velger derfor å være den som avviker først.}) 11... b6 12. Rd1 Ba6 {Dette så ut til å komme litt overraskende på Magnus. Inderen tvinger springeren til det feltet den uansett var på vei til.} 13. Nf4 Bb7 {Vishy Anand viste seg veldig godt forberedt i dette partiet. Alt dette hadde han studert på forhånd sammen med kraftige computere. Poenget er at hvit har stilt seg opp nesten utelukkende med tanke på bondegjennombruddet e5-e6. Det er få andre muligheter i stillingen. Men det er akkurat dette bondefremstøtet som Vishy ønsker å framprovosere: det viser seg at han har god kontroll på den hvite e-bonden.} 14. e6 Bd6 15. exf7+ ({På pressekonferansen nevnte Magnus muligheten} 15. Re1 {, men han fryktet å bli stående dårligst etter} f6 {da den hvite e-bonden kan vise seg å bli svak.}) 15... Kxf7 {Hvis svart nå får tid på seg til å spille f.eks. ...The8 og ...c5, kan Vishy Anand til og med bli stående best. Løperparet hans vil nemlig isåfall bli skuende rett mot kongestillingen til Magnus. Nordmannen er dermed omtrent nødt til å fremtvinge remis mens han ennå kan.} 16. Ng5+ Kf6 $1 {Fremad!} ({Verre var} 16... Kg8 {som sperrer for tårnet på h8.}) 17. Ne4+ Kf7 18. Ng5+ Kf6 19. Ne4+ Kf7 20. Ng5+ {Et lite antiklimaks for oss tilskuere, men begge spillerne kunne være tålelig fornøyd med dette resultatet. Som Magnus sa: Hvert halvpoeng bringer han nærmere seieren i matchen. Mens Vishy Anand nå har to hvitpartier på de tre siste rundene og dermed stadig realistiske forhåpninger om å ta matchen til omspill.} 1/2-1/2