Rock City i Namsos legges ned fra og med 2015, melder styreleder Gunnar Robert Sellæg i en pressmelding. Alle de ansatte er sagt opp, det samme er husleiekontrakten med Namsos kommune.

– Som følge av den økonomiske situasjonen [...] er selskapet nødt til å redusere kostnadene til et minimum for å unngå å drive for kreditors regning og mulig konkurs. [...] Alle ansatte i selskapet sagt opp, samt at husleiekontrakten med Namsos kommune er sagt opp. Dette betyr at aktiviteten vil i Rock City vil ta slutt i løpet av første halvår 2015 slik situasjonen er nå. Dette i samråd med eier Namsos Kommune», skriver Sælleg i pressemeldingen.

Det nasjonale resurss- og opplevelsessenteret for musikk ble åpnet i 2011, men har siden starten slitt med økonomisk turbulens og svak oppslutning.

Kastet ut av kulturbudsjettet

I kulturbudsjettet for 2015 foreslo Solberg-regjeringen å kutte det statlige tilskuddet fra seks til 1,9 millioner kroner. Det ble videre varslet at planen er å avvikle tilskuddet fullstendig i 2016.

Til Adresseavisen sa kulturminister Thorhild Widvey rett ut at Rock City «ikke hører hjemme i statsbudsjettet», med henvisning til bråk på senteret. Styret i Rock City sparket i september daglig leder Åsmund Prytz, som hadde styrt senteret siden 2013. Styret i Rock City i Namsos trakk så oppsigelsen og dekket advokatutgiftene til Prytz, mot at han sluttet frivillig 1. april.

Stopp tross redningsforsøk.

I tolvte time gikk det mot en redning for senteret og et forsøk på et bredt forlik og kompromiss om støtten i Stortinget. Men da Stortinget kun ønsket et nytt mandat for senteret, og oppretholdt kuttet, endte senteret med en samlet støtte på 4,3 millioner kroner og utgifter på 4,8 millioner kroner.

Styreleder Sælleg konstaterer i pressemeldingen at det ikke gir grunn for videre drift.

Sparket sjefen i september

Grunnen til at styret ikke ønsker Prytz som sjef videre skal skyldes at dagens styre har oppfattet 41-åringen som egenrådig, til dels rotete og ustrukturert, spesielt i forbindelse med økonomi og planverk, og at de mener han har hatt samarbeidsproblemer i flere retninger, etter det Dagens Næringsliv vet.

Styret skal ha vist til at Prytz hadde problemer med å samarbeide både internt i Rock City, med enkelte egne ansatte, og eksternt, med forretningspartnere.

Prytz avviste påstandene fra styret, og fagforeningen hans, Naturviterne, krevde at Prytz fikk stå i jobben.

Mulig redning fra kommunen

Samtidig som styret sier at de innstiller driften over nyttår, sier ordfører Morten Stene i Namsos kommune til Trønder-Avisa at man jobber med en mulig redningsplan.

– Jeg kan ikke sitte her i dag og analysere veien videre. Alt jeg kan si er at vi har noe på gang i tilfellet det verste skulle skje. Men det kan jeg ikke komme inn på nå, sier Stene til Trønder-Avisa.

Strev fra starten

Rock City gikk med underskudd fra starten av. I 2011 gikk senteret 2,2 millioner kroner i minus.

Det toppet seg i 2013, da Dagens Næringsliv skrev om dokumentrot, hvordan en kontrakt på 20 millioner ble inngått uten anbud, at kun to av 14 ansatte hadde gyldige arbeidskontrakter og at daglig leder hadde gått langt ut over fullmaktene sine.

Samtidig viste regnskapene for 2012 at selskapet hadde drevet 8,9 millioner kroner i minus det foregående året, og åtte årsverk måtte bort. På det tidspunktet hadde selskapet heller ikke betalt noen husleie og hadde en negativ egenkapital på 10,5 millioner kroner.

Senteret unngikk konkurs i 2013 ved at Namsos kommune skjøt inn 3,7 millioner kroner og tok over som eneieier. Tidligere medeiere var blant annet D.D.E.-­selskapet Rai Rai Management og Terje Tranaas Lydstudio. Rådmannen i kommunen gikk også av i etterkant av saken.

Vraker ordføreren

Åsmund Prytz kom inn som daglig leder i etterkant av skandalen, og reduserte underskuddet kraftig, først og fremst gjennom store kostnadskutt.

Kommuneøkonomien i Namsos har også fått merke konsekvensene av Rock Citys turbulente økonomi ettersom kommunen har måttet ettergi både husleie og annen gjeld senteret skyldte. Trønder-Avisa skriver at ordfører Morten Stene (Ap) er vraket av sitt eget parti foran valget neste år, blant annet på bakgrunn av Rock City-saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.