«The Imitation Game», regissert av norske Morten Tyldum, fikk i dag fem Golden Globe-nominasjoner. Prisen deles ut i januar 2015 og regnes som den nest største filmprisen i verden etter Oscar-statuettene.

Filmen er nominert i kategoriene beste film, beste mannlige skuespiller, beste kvinnelige birolle, beste manus og beste musikk. 

Øker Oscar-mulighetene

Dagens Næringsliv skrev i forrige uke om hvordan «The Imitation Game» i disse dager rulles ut på kino i USA i en lanseringsløype skreddersydd for å maksimere sjansene for å vinne en Oscar.

Både tidspunkt, lanserings­metode og pressestrategi er avgjørende for å sanke stemmene til de nærmere 6000 som avgjør Oscar-racet. Og ikke minst er de mange mindre prisutdelingene i forkant – hvorav Golden Globe er den største – gode indikatorere på hvordan de ulike filmene ligger an.

Av de andre store Oscar-utfordrerne tok «Birdman» syv nominasjoner, mens «Boyhood» deler andreplassen med «The Imitation Game» med fem. Av de tre er det bare «Boyhood» som har hatt ordinær kinopremiere i Norge. «Boyhood» kommer på norske kinoer 6. februar, mens «The Imitation Game» får premiere i romjulen.

Identiske vinnere

Det har i en årrekke vært stor sammenfall mellom Golden Globe- og Oscar-vinnerne.

Golden Globe operer med de to kategoriene drama og musikal/komedie for flere av prisene. I år gikk de tre gjeveste prisene i dramakategorien – beste film, beste mannlige- og beste kvinnelige skuespiller – til henholdsvis «12 Years a Slave», Matthew McCounaghey og Cate Blanchett.

En måned senere mottok de også Oscar i de samme kategoriene.

Også i kategoriene beste utenlandske film, beste mannlige birolle, beste utenlandske film, beste regissør, beste animasjonsfilm og beste manus var vinnerne identiske i 2014 (Oscar-utdelingen skiller riktignok mellom manusadapsjon og originalmanus).

Tungvektere på laget

Morten Tyldum har den legendariske produsenten Harvey Weinstein med seg på laget. Weinsten står for lanseringen i USA etter å ha kjøpt de amerikanske rettighetene til filmen i vår.

Weinstein var også med på å hjelpe «Kon-Tiki» til sin Oscar-nominasjon, og hans fremste kjennemerke har vært hans evne til å vinne Oscar-statuetter. Det gikk helt dithen at det amerikanske film­akademiet i 2010 forbød luksuriøse før-Oscar-fester med mål om å overtale stemmeberettigede, noe Weinstein var beryktet for.

– Weinstein forandret alle spille­reglene for hvordan du vinner en Oscar. Han er helt rå. Han startet med Arthaus-filmer og er så blitt kongen av Oscar, sa filmprodusent Asle Vatn som laget «Hodejegerne» sammen med Tyldum, til DN i forrige uke.

Turist nominert

Svenske Ruben Östlunds film, «Turist», er også nominert til en Golden Globe i kategorien beste utenlandske film. Filmen har blant annet norske Lisa Loven Kongsli i en av hovedrollene, og Kristoffer Hivju i en birolle. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.