Norges største distributør av lesestoff til kiosk, dagligvare- og bensinmarkedet åpner for å distribuere bøker og blader til forlag som ikke har eierinteresser i Bladcentralen, ifølge en melding tirsdag.

- Beslutningen er basert på en helhetlig og fremtidsrettet vurdering, der eierne ønsker at Bladcentralen fortsatt skal videreutvikles og fremstå som en attraktiv, kostnadseffektiv og lønnsom samarbeidspartner for kunder og leverandører, sier Pål Bergdahl, administrerende direktør i Bladcentralen.

Han legger til at en løsning vil komme på plass så raskt som mulig, trolig i første kvartal 2015.

Bladcentralen eies av de største forlagene her til lands. Etter at den Reitan Convenience-eide distributøren Interpress kastet inn håndkleet tidligere i år, har Bladcentralen hatt tilnærmet monopol i massemarkedet.

Nedleggelsen av Interpress' distribusjon var ventet å få stor betydning for en rekke mindre forlag, som mistet sin eneste mulighet til å få bøkene ut i andre kanaler enn bokhandlene.

Juritzen, Kagge og Bazar er blant forlagene som var ventet å bli rammet.

Reitan-kontrollerte Interpress oversendte tidligere i år informasjon til Konkurransetilsynet om det selskapet mener kan dokumentere ulovlig samarbeid mellom fire av forlagene som eier Blad­centralen.

Etterforskningsstaben i Konkurransetilsynet slo så i også i april til mot de fire eierne.

Bakgrunn: - Burde være åpent for alle og - Alle er innstilte på å samarbeide

Bladcentralen eies av Egmont, Aller, Cappelen Damm, Schibsted Forlag, Bestselgerforlaget og Bonnier. Markedsandelen er på 90 prosent.

Bladcentralen distribuerer og markedsfører lesestoff i Norge gjennom 5500 forhandlere. Det leveres nye utgivelser tre ganger i uken til alle forhandlerne. Omsetningen i 2013 var 1,9 milliarder kroner.

Les også: Kjos fikk 184 millioner for aksjene
Tror oljeprisfallet gir kraftigere USA-vekst
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.