Det er avisen The Guardian som melder om at Nord-Korea kan ha fått hjelp utenfra.

Avisens kilde er en offentlig ansatt som står nær etterforskningsarbeidet. Vedkommende mener Nord Korea mangler ferdighetene som trengs for å gjennomføre enkelte deler av angrepet.

Dette skal være bakgrunnen for at de amerikanske etterforskerne nå undersøker om myndighetene i Pyongyang satte bort deler av jobben.

Les også: Eksperter tviler på at Nord-Korea sto bak Sony-hacking

Mislikte film

Angrepet regnes som det mest ødeleggende på amerikansk jord, fordi hackerne både stjal store mengder data, slettet harddisker og tok ned nettverket til Sony Pictures i mer enn en uke.

Les også: Filmbråk kan gi storsuksess dnPlus

Bakgrunnen skal være Sony-filmen «The Interview». I den blir Nord-Koreas diktator Kim Jong-un drept på oppdrag fra CIA da helikopteret hans går i luften til melodien av diktatorens angivelige yndlingssang, «Firework» med Katy Perry.

Historien var ment som en farse for julepublikumet, men falt slett ikke i god jord hos diktatoren.

Etter hackingen av Sony-serverne i november ble en mengde interne, og meget pinlige, eposter lekket ut på nettet. Da kinoer ble truet med terrorangrep hvis de satte opp filmen, valgte Sony først å trekke den fra kinodistribusjon.

Les også: Obama: – Feil å trekke filmen «The Interview»

Da meldte USAs president Barack Obama seg på. Han slo fast at Sony aldri skulle bøyd seg for truslene. Siden er filmen blitt sluppet både til kinoer og strømmetjenester.

Les også: «The Interview» tilgjengelig på nett  

Ifølge The Guardian mener FBI fortsatt at Pyongyang har hovedansvaret for angrepet mot Sony, selv om Nord Korea har benektet at landet står bak hackingen.

Uavhengige sikkerhetseksperter som har gjort lingvistiske analyser av hackernes kommunikasjon skal ha konkludert med at de like gjerne kan være russiske som nord-koreanske.

Innsiderjobb?

Nå peker helt nye momenter i retning av at Sony-hackerne også kan ha hatt hjelpere på innsiden.

Sikkerhetsfirmaet Norse, som har jobbet sammen med FBI på saken, skal ha presentert en liste med seks personer som man mener har deltatt i hackingen.

Av disse skal to ha vært USA-basert, en har sittet i Canada, mens ytterligere to var fra Singapore og Thailand.

Blant disse seks skal det også være en tidligere Sony-ansatt, som er misfornøyd etter å ha fått sparken fra selskapet i mai 2014.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Søker Youtube-talenter dnPlus

Blar opp for blogger dnPlus

Sesong fire helt i det blå dnPlus

 

00:00
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.