Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen sier at det er en normal nyhetsvurdering som ligger bak publiseringen av bildene.

- Vi må naturligvis forklare lesere og brukere på nett og papir hva saken egentlig dreier seg om – og da er det å vise tegningene naturlig. Alt annet enn publisering ville vært feigt og galt, sier Markussen, og legger til:

- Det ligger en tanke bak at trykkingen av slike tegninger skal være relevant, det må ha kontekst. Vi trykker ikke tegninger bare for tegningens skyld, sier Markussen, som understreker at han kun snakker om Dagbladet, og mener andre medier selv må vurdere hva de vil gjøre.

Les også: Terrorens perversitet

- Satire er kritisk journalistikk

Dagbladet kjører jevnlig sikkerhetskurs med de av sine ansatte journalister som jobber med sensitive saker. I Havnelageret har de nå et litt høyere sikkerhetsnivå enn vanlig, gjennom skjerpet adgangskontroll.

- Satire er på mange måter kritisk journalistikk, og det er jeg helt sikker på at vi vil fortsette å se. Dette er en ny påminnelse om hvor viktig denne sjangeren er. Og særlig i fransk tradisjon – dette er en klassisk venstreradikal sekulær tradisjon med brodd mot alle religioner, sier Dagbladets sjefredaktør.

Også VG har publisert tegningene - både på nett og i papiravisen.

I dagens VG kan man se faksimiler av flere førstesider fra satirebladet Charlie Hebdo, der blant andre Muhammed, Francois Hollande og Jesus er karikert.

- Vi har også tatt med en forside med en karikatur av Michael Jackson etter hans død, noe jeg personlig synes er usmakelig, sier Torry Pedersen.

Viser bredden

Han sier årsaken til publiseringen er å dokumentere sakens fakta.

- Det er en teori om at terrorangrepet har en sammenheng med magasinet Charlie Hebdos redaksjonelle linje, dermed er det naturlig å dokumentere det som kan være bakgrunnen. Hele poenget er er å vise bredden i hva dette satiremagasinet har bedrevet, sier Pedersen.

Ifølge sjefredaktøren har VG, som en konsekvens av at det nettopp var en redaksjon som ble utsatt for et terroranslag i går, hatt kontakt med eksperter for å vurdere sikkerhetssituasjonen. Men avisens egne gjengivelser av karikaturene har ikke gitt grunn til ytterligere tiltak.

- I kraft av det som skjedde i går har vel de fleste mediehus tenkt på sin sikkerhet og tatt grep, men vi har ikke fått noen tilbakemeldinger eller trusler i forbindelse med vår dekning av terrorangrepet, sier Pedersen.

DNs leder: Angrep på frihet

NRK: - Går ikke inn for å provosere

- Vi har i vår vurdering landet på samme linje som forrige runde da det var karikaturstrid i 2005, og Kurt Westergaard ble angrepet. Linjen er å vise slike tegninger i vår redaksjonelle dekning når det er relevant for saken. Og konkret var det både i går og i dag relevant å forklare publikum hva kontroversene rundt Charlie Hebdo har handlet om, sier nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK.

På NRK sine nettsider er ikke tegningene like synlige som hos de andre store nettavisene, men de er gjengitt i en kommentar av kulturkommentator Agnes Moxnes og i faksimiler av andre internasjonale avisforsider. Ifølge nyhetsdirektøren kommer det flere tegninger på NRK.no i løpet av dagen.

- Vi har vist tegningene i tre-fire tv-reportasjer siden i går og i et par nettsaker. Vi kommer også til å lage en sak i dag der vi i en bildekarusell vil vise frem noen av de mest kontroversielle forsidene og karikaturene, sier Kalbakk og legger til:

- Jeg har også lyst til å si at vi holder på med nyheter og målet er verken å provosere mest mulig, vise frem tegningene størst mulig eller oftest mulig. Derimot skal vi gi relevant informasjon om det som er skjedd, på samme måte som vi gjør i enhver annen sak.

NRK har i likhet med andre store mediehus vurdert sikkerhetssituasjonen etter terroranslaget i Paris i går.

- Vi har ikke innført noen store og omfattende sikkerhetstiltak, men vi har skjerpet adgangskontroll og forsterket vakthold noe inntil videre, sier Kalbakk.

Les også: Kommer ut neste onsdag

- Opp til hver enkelt redaktør

-Vi har trykket fire av tegningene som angivelig har utløst dette. Det har vi gjort som en del av vår nyhetsdekning, hvor vi har vist frem hva som er bakgrunnen og konteksten for hendelsen, sier sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen.

Hansen forklarer at Aftenposten har iverksatt sikkerhetstiltak, både i Akersgata og for reportere utenlands, men vil ikke gå i detalj på hva dette innebærer.

-Jeg tenker hver enkelt redaktør og redaksjon må gjøre seg opp en mening om publiseringen. Det er derfor det er viktig å ha en fri presse. Dette er ikke helt enkelt, og de som sier det er enkelt, tror jeg ikke helt skjønner hva det dreier seg om, sier Hansen.

Dagsavisen, som har et bilde av redaktør Stéphane Charbonnier med en av karikaturene i bakgrunnen på trykk, er varsom med publisering av bilder.

Les også:Franske aviser i svart

- Det som er vår konklusjon er at tegningene kan trykkes, men ikke bare for å vise at vi kan trykke de.  Vi må vurdere i hvilken kontekst det trykkes, slik at man ikke bare krenker for å krenke. Man vil kunne se flere bilder i dagene fremover, og vi kommer til å vise det frem i en riktig kontekst, sier sjefredaktør i Dagsvisen, Eirik Hoff Lysholm.

Han legger til at det er en del av nyhetsvurderingen, men advarer mot høyreekstreme krefter som i kommentarfelt oppfordrer til å trykke så mange som mulig.

- Det er heller viktig å bygge bro, og ikke føre til ytterligere polarisering. Av hensyn til våre lesere skal vi ikke krenke unødvendig, sier Lysholm.

Dagens Næringslivs redaktør Amund Djuve mener det etter gårsdagens hendelse er aktuelt å publisere Charlie Hebdos omstridte karikaturer.

- Det er aktuelt for DN å trykke faksimiler av karikaturer når det er naturlig i en journalistisk sammenheng. Nå er det journalistisk relevant å vise tegningene som førte til at de franske tegnerne ble myrdet, sier han.

 

PST: - Trusselbilde mot Norge er ikke endret(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.