– Dette er jo helt dust!

Professor ved Kjemisk Institutt på Universitetet i Oslo gløtter fortørnet opp fra sin pc på kontoret på Blindern i Oslo. Han har akkurat oppdaget at hans lyttervaner på radio på jobben brukes av myndighetene som et argument for å slukke fm-båndet fra 2017.

Dette er bestemt, under påtrykk fra NRK og P4, for å tvinge lytterne til å kjøpe nye radioer som fungerer i et nybygd digitalt dab-nett. Da blir millioner av fm-radioer ubrukelige. Forutsetningen for et slikt skritt er at et stort nok antall mennesker også hører radio digitalt. Og det gjør Rise når han sitter på kontoret og på nettet hører på amerikanske country-kanaler i øretelefon for å konsentrere seg om kjernemagnetisk resonansspektroskopi.

– Jeg blir tatt til inntekt for noe jeg er sterkt imot. Hvis fm-båndet slukkes, blir det slutt på radio for min del. Å kjøpe ny dab-radio i min Toyota fra 2002 er uaktuelt, sier Frode Rise.

Han avviser også tanken på dingser, ledninger og ekstra antenner som, ifølge norske bil­importører, i større eller mindre grad vil få den gamle fm-radioen til å virke.

Ga seg for press

Frps mediepolitiske talsperson Ib Thomsen vil ikke slukke fm-nettet.
Frps mediepolitiske talsperson Ib Thomsen vil ikke slukke fm-nettet.
I snart 20 år har NRK og P4 presset på myndighetene for å få dem til å slukke fm-nettet. Motivet er at dab-radio vil gi rasjonalisering og det de mener blir et bedre radiotilbud. Men inntil slutten av 2000-tallet har ulike regjeringer og storting sagt at fm-slukking er uaktuelt før et flertall av landets husstander har nye dab-radioer i hus. Lytterne har forblitt ulydige, og i 2011 ga regjeringen Stoltenberg etter for radiokjempene og lempet på slukkekravet. Nå er det daglig lytting på «digitalt radioutstyr» som er slukkekriterium, det vil si både Frode Rises pc samt mobiltelefoner som brukes på bussholdeplassen for å sjekke NRKs nyhetssending. Siste måling, som NRK og P4 står bak, viser at med slik utvidet radiobruk tangeres slukkekravet på 50 prosent. Regjeringen skal ta stilling til fm-slukking i april.

Lyspunktet for Frode Rise er at han uansett vil få glede av radio i bilen på tur i utlandet.

– Vi kjører en del i Sverige, sier Rise.

Norge alene

Norge er så langt det eneste landet i verden som har satt en kategorisk dato for fm-slukking. For de fleste lands vedkommende er dab-utbygging kommet mye kortere, og fm-slukking er ikke aktuelt før langt ut på 2020-tallet – hvis dab-teknologi blir det man satser på.

– Satsingen på dab-radio er helt mystisk for meg. Fm-tilbudet er helt utmerket. Kanskje er det et utslag av noe som jeg oppfatter som en større utvikling i samfunnet: En kollektiv tendens til å overinvestere i avansert hverdagsteknologi. Jeg arbeider jo selv med teknologi, men ser ikke vitsen i dette tilfellet. Kanskje det bare er prestisje hos de ansvarlige, sier Frode Rise.

Frp protesterer

Da Stortinget gjorde sitt slukk-fm-vedtak i 2011, var Fremskrittspartiets representanter de eneste som opponerte og krevde at man i rimelighetens navn må måle lytting på dab-radio som kriterium, ikke bruk av pc og telefoner, dersom tiltaket er å erstatte fm-nettet med dab.

– Radioaktørene må gjerne utvikle nye plattformer, sier partiets mediepolitiske talsperson, Ib Thomsen.

Høyres statssekretær Bjørgulv Borgundvaag mener Thomsen vil møte døve ører.
Høyres statssekretær Bjørgulv Borgundvaag mener Thomsen vil møte døve ører. (Foto: DN)
– Men vi behøver ikke å slukke fm for det. Vi har tatt dette spørsmålet opp med statsråden jevnlig. Det kommer vi til å fortsette med, sier Thomsen.

Ifølge Høyres statssekretær Bjørgulv Borgundvaag vil Thomsen møte døve ører hos sin egen regjering.

«Slukkekravet ble formulert slik ...(fordi, red.anm.) det var antatt at bruk av en digital plattform viser hvor modent publikum er for å ta i bruk digital radioteknologi. Det er ikke aktuelt å legge slukkevilkårene frem for Stortinget på nytt», skriver Borgundvaag i en epost.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.