DN skrev onsdag om hvordan de nye toppdomene som blir solgt inn som den største endringen i internetts historie, foreløpig ikke har fått noe gjennombrudd.

Et toppdomene er det som står etter punktumet i internettadressen. For eksempel er .no et nasjonalt toppdomene for Norge, mens .com er et generisk toppdomene for kommersielle nettsider. Siden 1. februar 2014 er 436 nye toppdomener blitt sluppet, og internettadresser som metro.paris og buy.cheap blir skissert å gi helt nye muligheter for å bygge digitale merkevarer. Ett år senere utgjør de nye toppdomenene likevel knappe 1,6 prosent av nettet.

Men et av de tradisjonelle landdomenene fosser derimot overraskende frem.

Knøtteøy

Øystaten Tokelau ligger midt i Stillehavet mellom Hawaii og New Zealand, er ti kvadratkilometer stor, har 1400 innbyggere og omtrent 120 datamaskiner. Likevel har toppdomenet deres, .tk, tatt igjen .net det siste året og er nå det mest brukte etter .com.

Forklaringen er til dels at .tk-toppdomenet har vært populært for spam og svindel, samt sider som genererer «falsk» trafikk eller linking til andre sider. For noen år siden sto øyas toppdomene for 21 prosent av alle phishing-svindler (forsøk på å stjele kredittkortinformasjon, passord, brukernavn eller lignende), ifølge teknologinettstedet ZDNet.

Universitetslektor Gisle Hannemyr mener øystaten misbruker toppdomenet sitt. Foto:
Universitetslektor Gisle Hannemyr mener øystaten misbruker toppdomenet sitt. Foto: (Foto: Anita Arntzen)
– Øystatene misbruker domenene for å på den måten generere inntekter til statskassen, sier universitetslektor Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo.

De siste årene er det likevel det at domenet gis bort gratis, og kun skaper inntekter via annonser, som har vært den store vekstdriveren.

– Du skal ikke mange år tilbake før det var ganske dyrt å registre domener i mange land, noe som har bidratt til øystatenes markedspotensial, sier direktør for internett og nye medier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge.

Betaler statsbudsjettet

For Tokalau har domeneeventyret vært svært lønnsomt. Med over 22 millioner registrerte. tk-domener sto domenevirksomheten for en sjettedel av øystatens bruttonasjonalprodukt i 2012, ifølge CNN.

Øystaten er en del av Kongeriket new Zealand. FN regner ifølge Wikipedia Tokelau som et ikke-selvstyrt område. Øygruppen har fra 1990-årene fått stadig større selvstyre, men det har ikke blitt tilstrekkelig flertall for forslag om å omgjøre territoriet til en assosiert stat i tilknytning til New Zealand.

Også øystaten Tuvalu (.tv) har forsøkt å tjene penger på salg av toppdomenet sitt. Der er derimot forretningsideen å henvende seg til tv-bransjen. På den måten har Tuvalu skaffet seg det 40. mest populære toppdomenet i verden. Også øystatene Amerikansk Samoa og Niue har forsøkt å profittere på sine nasjonale toppdomener, .as og .nu, men uten samme suksess.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.