Den årlige Arendalsuka i august er på kort tid blitt en viktig møteplass for politikere, næringslivsledere, journalister og pr-folk.

Fylkesmann og tidligere SV-statsråd Øystein Djupedal har de siste årene ledet Programkomiteen i for arrangementet. Der opptrer han ifølge seg selv og Kommunaldepartementet som privatperson, på lik linje med de andre ressurspersonene som gjør arrangementet mulig.

Men i augustdagene da Arendalsuka pågikk, ble Djupedal som den eneste i dugnadsgjengen transportert med sjåfør.

Praktisk spørsmål

DN har fått tilgang til kjørelisten fra Arendalsuka, planen som viser hvem som benyttet seg av bil og sjåfør stilt til rådighet av en av ukens sponsorer, bilimportøren Harald A. Møller AS. Den viser at hverken de to andre i Programkomiteen eller ordføreren og leder av Rådet i Arendalsuka hadde behov for transport som Djupedal. På kjørelisten, administrert av Arendal kommune, presiseres det at «fylkesmann Øystein Djupedal hentes hjemme hver dag mandag–fredag, og hjem om kvelden.» Djupedal bor cirka fem kilometer fra Arendal sentrum, en ti minutters kjøretur.

– At jeg skulle bruke bilene kom opp som et forslag fordi jeg skulle så mye rundt og åpne og være tilstede på mange ulike arrangementer. For meg er det kun et praktisk spørsmål. Vi hadde ordningen i forfjor og ifjor. I forfjor var det mye frem og tilbake, ifjor ble ikke bilene brukt mye, annet enn henting om morgenen og hjem om kvelden. De fleste arrangementene jeg deltok på i år var i sentrum, og derfor kunne jeg spasere, sier Djupedal.

I utgangspunktet er bilene stilt til rådighet for å hente gjester på flyplassen eller andre steder. I sponsoravtalen mellom Arendalsuka og bilimportøren står det at «Harald A. Møller ser verdien av et arrangement og en møteplass med det formål Arendalsuka har, og vil som samarbeidspartner med prosjektet bidra med kr 250.0000 i 2014. I tillegg vil Harald A. Møller stille et antall miljøvennlige biler til disposisjon for Arendalsuka til blant annet transport av gjester.»

Sendte regningen til Arendalsuka

Som DN skrev lørdag, truet Djupedal med å sabotere Arendalsuka hvis ikke pr-byrået First House ble fjernet fra arrangementet. Det skjedde i en epost som han nekter å kommentere.

I eposten skrev Djupedal blant annet at han ble rasende av First Houses "kvalmende skryt".

Les innholdet i eposten her: "Så - meget alvorlig" (+)

Djupedal sier at han er engasjert i Arendalsuka som privatperson. Men ifjor inviterte han som fylkesmann til en stor mottagelse og ­sendte regningen til Arendalsuka.

I slutten av juli signerte han som fylkesmann og leder av programkomiteen sammen med ordføreren i Arendal, Einar Halvorsen, på en invitasjon: «I anledning Arendalsuka har vi gleden av å invitere til mottagelse onsdag 13. august kl. 21.30».

Emblemet til Fylkesmannen i Aust-Agder prydet kortet øverst, sammen med logoen til Arendalsuka.

Flytende grenser

Regningen på noe over 50.000 kroner gikk til Arendalsuka, som kommunen er økonomisk garantist for.

Invitasjonen fra Fylkesmannen er ikke registrert noe sted i postjournalene til embedet.

– Den er ikke sendt ut fra oss. Kortet var laget av oss. Vi har en forværelsesdame som er så flink til å lage kort. Så er den sendt ut fra Arendal kommune, forklarer Djupedal.

– Var det du som privatperson eller fylkesmann som sto bak den invitasjonen?

– Det var begge deler. På den tiden hadde vi litt flytende grenser. Det er jo et dugnadsprosjekt. Når jeg inviterer Pachauri (leder for FNs klimapanel) for å komme til oss, er jeg også fylkesmann. Det har jeg gjort fordi noen ganger skal man ha ekstra tyngde. Når det gjelder Arendalsuka og prosessene rundt det, har departementet bedt meg gjøre rollene klarere. Det er riktig at det ikke alltid har vært like stringent.

– Du er med på å påføre Arendal kommune kostnader samtidig som du er tilsynsmyndighet for kommunen?

– Ja, det er riktig, og det har jeg avklart med departementet fra dag én. Hvis statsråd Sanner sier at jeg ikke kan være leder av programkomiteen, da går jeg ut på dagen, sier Djupedal.

Som Columbus

Mot slutten av DNs intervju om blant annet bruddet med First House, vil han gjerne presisere:

– Selv om DN nå prøver å late som om vi gjør fryktelig mye galt: Om jeg har sendt ut en epost som ikke hadde den riktige underskriften, om jeg har skrevet under som fylkesmann, men burde gjort det som leder i programkomiteen: So what, liksom. Vi har fått til dette. Det var som Columbus da han spurte mannskapet sitt om de kunne få egget til å stå. Det var ingen som fikk egget til å stå. Og så knuste han egget. Han gjorde det. Det er det vi har gjort, sier Djupedal.

I forbindelse med DNs innsynsbegjæring om Djupedals epost ifjor erkjenner Kommunaldepartementet, som er Djupedals overordnede, at «saken utad kan skape uklarhet. Vi vil derfor presisere at det er viktig at Fylkesmannen er tydelig på når Djupedal opptrer som privatperson og når han opptrer som fylkesmann.»

Ingen rollekonflikt

Den erkjennelsen har også preget diskusjonen i Arendalsukas råd, som tidligere denne måneden formulerte «Praktiske tiltak for å sikre tydelighet i roller».

Det innebærer blant annet at alle i programkomiteen får e-postadresser med arendalsuka.no og konsekvent bruk av logoen.

De skriver også at «Rådet, programkomiteen og sekretariatet er i dag sammensatt av personer som alle er ansatt i institusjoner som har et tydelig samfunnsmandat. Således foreligger ingen rollekonflikt mellom jobb og engasjementet i Arendalsuka.»

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har vært orientert om tiltakene.

– Siden det nå er reist spørsmål ved om det er Djupedal personlig eller embedet som er engasjert i arbeidet med Arendalsuka, er jeg fornøyd med at man nå lokalt har tatt initiativ til tiltak som skal bidra til å gjøre dette klarere. Det er viktig at fylkesmenn er tydelige på når de opptrer som privatpersoner og når de opptrer på vegne av fylkesmannsembedet, sier Sanner.

Les også: Slik finner Forsvaret ledertalentene

Vurderer å kvotere inn menn på Universitetet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.