– Høsten 2013 så vi hvordan amerikanske viralnettsteder blomstret opp i Facebook-strømmene til folk. Vi tenkte det kunne være morsomt å gjøre noe tilsvarende her hjemme, sier Anders Bakken.

Han står for det redaksjonelle på Smud.no, mens broren Martin er teknisk ansvarlig.

I et lite gründerkollektiv i Oslo sitter den kokkeutdannede «redaktøren» og den selvlærte programmereren og gjør det alle norske og nordiske mediehus drømmer om: å drive Norges største viralnettsted.

Tidlig i posisjon

Da viralbølgen for alvor traff Norge sommeren 2014, var de to allerede godt posisjonert med en nettside som hadde vært i drift i noen måneder.

– I juni hadde vi plutselig to millioner sidevisninger, i juli var vi opp i 3,5, sier Martin.

Frem til da hadde brødrene jobbet med flere webutviklingsprosjekter, men la alt annet på hyllen og flyttet til Oslo.

– I november nådde vi 4,9 millioner sidevisninger i måneden, sier Martin.

Brødrene har siden fått selskap av så godt som alle de store norske og nordiske mediehusene.

Amedia kom raskt på banen med Nordlys’ Buzzit, som nå er flyttet over i et eget selskap.

Deretter fulgte konkurrentene som perler på en snor. Først NHST og Dagens Næringsliv med Bisbuzz.no, så Egmont med Superlike.no, Bonnier med Omsnakket.no og til slutt Schibsted og VG med Tldr.no. Aller har kun lansert sin viralside i Danmark.

Betydningen av en deleknapp

Foreløpig har ingen av de store klart å overgå brødreparet. I løpet av fjoråret seilte de to brødrene til toppen av buzzlisten i Norge.

– Jeg er enig i at det vi gjør kan høres enkelt ut, men vi har sett at det har kommet mange konkurrenter i andre halvdel av 2014. Likevel, det ser fortsatt ut som om det bare er noen som overlever, mens de fleste vil jeg tro dør ut etterhvert, sier Anders.

Oppskriften høres enkel ut. Navnet Smud.no valgte brødrene fordi det var «catchy og enkelt», logoen valgte de fordi «vi så en del sider hadde hunder, så vi prøvd oss på en katt».

Men de to driver nøysomt arbeid for å fininnstille siden.

– Vi har for eksempel sett mye på plassering av delingsknapper. Hvorvidt den ligger under eller over en video kan gi store utslag, sier Martin.

Når 90 prosent av trafikken til siden kommer via Facebook, er deling alt som betyr noe.

Digitalsjef Tore Andre Godager i Egmont Publishing forteller at fintuningen av innhold er det viktigste de har lært fra viralsatsingen Superlike.no. Nettsiden gir blant annet ulike lesere forskjellige titler på sakene for å finne den som gir flest klikk.

– Vi lager nå saker med flere titler og kan måle i samtid hvilken som gjør det best. Vi gjør det samme med ulike bilder. Denne systematiske måten å optimalisere en story har man ikke sett før, sier han.

Selskapet bruker nå lærdommen på sine øvrige nisjesider, blant annet Kvinneguiden.no, Foreldre.no, Klikk.no og Tusenideer.no. Nylig passerte de samlet sett Aftenpostens nettutgave, ifølge TNS Gallup.

Flatere trafikkutvikling

Trafikken til de norske viralnettstedene viser at ingen av dem fullt ut har klart å kopiere suksessen til sitt forbilde. Der Buzzfeed.com har mer trafikk en NYTimes.com, og har vokst fra et viralnettsted til en sammensatt medieaktør, er det foreløpig ingen av de norske viralsidene som kommer nær trafikken til de tradisjonelle medienes nettsider. VG.no er fortsatt nærmere 100 ganger så stor som Smud.no.

For en av de store sidene høsten 2014, Viralomania.com, har trafikken gått ned. Nettstedets eier Sindre Låstad sier til DN at han ikke lenger stiller opp i intervjuer, og ønsker ikke å si noe om trafikkutviklingen.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.