For ett år siden hadde NRK sine verste måned noen sinne. Seerandelene falt med 16 prosent fra januar til februar. Årsaken var selvsagt at TV 2 sendte hele OL fra Sotsji. TV 2 hadde sin beste måned noen sinne i februar 2014.

Og NRK kom aldri helt tilbake etter OL-sjokket. Seertallene falt og forble lavere gjennom hele 2014.

 

I år er alt snudd på hodet, og NRK har utrolig nok hatt over halvparten av all tv-seing i Norge for andre måned på rad. I januar  hadde NRKs kanaler en seerandel på 49.6 prosent. I februar steg dette dette til 51,8 prosent.

Dette er en vekst på 20.4 prosentpoeng fra katastrofemåneden februar 2014.

Også i de yngre målgruppene, seerne mellom 15 og 50 år, er NRK suverent størst, med neste 40 prosent seerandel.

 

Hovedårsaken til den sterke veksten er svært stor interesse for VM på ski fra Falun i andre halvdel av februar, samt kjempesuksess for dramaserien "Kampen om Tungtvannet". Serien er tidenes dramaserie for NRK, med opptil 1.4 millioner seere på enkelte episoder.

 

- Det er kun februar 2002, 2006 og 2010 NRK har hatt høyere andeler en februarmåned dette årtusenet. Dette var måneder med hvor vi sendte vinter-OL, sier medieanalytiker Håkon Lund Sørensen i NRK.

 

- VM i Falun er selvsagt av stor betydning for NRKs markedsandeler i februar. Kampen om tungtvannet spiller nok en mindre rolle da kun siste episode ble sendt i februar, sier han.

NRK hadde i februar hele 25 programmer som hadde over en million i rating. 13 av disse var tilknyttet VM, mens 12 av programmene var annet innhold som Dagsrevyen, Mesternes Mester, Kampen om tungtvannet og  Nytt på nytt. Det begynte ikke dårlig i mars helle. 1. mars så to millioner nordmenn Petter Northug ta VM-gull på 50-kilometer i Falun.

 

TV 2 taper

Det er TV 2 som er den store taperen. Seerandelene faller med 20 prosent i februar. Fallet virker selvsagt langt mer dramatisk fordi TV 2 hadde en ekstremt god måned i februar i fjor, da TV 2 sendte OL i Sotsji. TV 2 har nok holdt tilbake noen av sine viktigste satsinger for vårsesongen i påvente av at NRk skal bli ferdige med sine største publikumsfavoritter. I dag har dramaserien "Frikjent" premiere på TV 2.

 

Discovery Networks, som sender TVNorge og andre kanaler, gjør det brukbart i februar på tross av NRKs dominans, og vokser bittelitt. Også de har holdt tilbake sine størset godbiter.

– Februar er ofte en litt spesiell måned for oss. Vi møter tøff konkurranse fra vinteridretten. I fjor var det OL på TV 2, i år ski-VM på NRK. Begge deler er like ille for oss, men dette er vi vant til. NRK er månedens store vinnere. Vi sier gratulerer til dem, og gleder oss til endelig å komme skikkelig i gang med våren. Det er nå moroa begynner for oss, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og Discovery.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.