- Det var magisk. Det er det mest dekkende ordet. Jeg har ikke landet helt ennå, sier solforsker Pål Brekke, på telefon til DN nesten fem timer etter at årets høydepunkt var over på Svalbard i strålende klarvær.

- Som en drømmedag i påskefjellet. Så så vi månen komme gliende, og fikk totalformørkelsen. Da gikk det et gisp gjennom hele dalen. Trådene som strakte seg fra solen var sylskarpe og vi så planeten Venus lyse på himmelen. Det var helt utrolig rett og slett, mener Brekke.

Nøyaktig klokken 11.11.56 inntraff den totale solformørkelsen på Svalbard.

- Jeg har snakket med turister her som har sett 15 formørkelser tidligere, som sier at dette er det beste de har sett. Jeg har bare sett to, men dette var det flotteste jeg har sett. Det var helt klart en innertier, sier Brekke.

(Se NRKs tv-bilder nederst i saken).

NRK-opptur

NRK hadde 196.000 unike brukere i timen mellom 10 og 11 i formiddag. Det er rundt 150.000 flere enn en normal formiddagstime.

- Det er seere fra 111 andre land enn Norge som har vært innom. Frankrike er desidert størst og det ser ut som om det er lagt en lenke på avisen Le Monde. Tyskland og Polen er like bak, sier Espen Blystad, i analyseavdelingen i NRK.

Pål Brekke har tatt bilder og sendt ut både bilder og video, men han mener de har en svakhet.

- Det som er synd er at alle bildene som er tatt ikke kan sammenlignes med det man ser med det blotte øyet. Kamera klarer ikke skille mellom det sterke og det svake lyset. Folk må reise en gang i livet for å oppleve en formørkelse, fastslår han, før han tilbyr DN det beste bildet han har funnet fra dagens fotoseanse, der de lilla strålene er med.

Neste mulighet i fastlands-Norge er i år 2126. Neste på Svalbard er i 2061.

- Men det er en lett tilgjengelig mulighet om to år. Den 17. august 2017 er det en formørkelse som strekker seg over hele USA, fra Oregon til Florida, tipser han om.

Bra timet dag

NRKs analyseavdeling understreker at dette er foreløpige tall, og at det er for tidlig å si hva totaltrafikken er.

- Men det er mange. Det kan jeg si. De fleste har sett direkteoverføringen via den internasjonale artikkelen på NRK.no, sier Blystad.

I tillegg til at solformørkelser er sjelden og været på Svalbard var godt, hadde månen timet sin visitt godt.

- Vi ser en tendens til at folk er mer mottagelige for videoer på fredager, enn for eksempel på mandag, sier Blystad.

Med tillatelse fra NRK: Her er de fantastiske bildene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.