Ikke færre enn 16 av verdens største musikkstjerner sto på scenen i verdensmetropolen igår kveld for å relansere strømmetjenesten Tidal.

Tidal, en del av norsk-svenske Wimp, ble nylig kjøpt av rapperen Jay Z for 450 millioner kroner. Igår presenterte han sine nye medeiere.

Madonna, Beyoncé, Coldplay, Rihanna, Kanye West, Daft Punk, Alicia Keys, Nicki Minaj, Calvin Harris, Jack White, Usher, Arcade Fire, Jason Aldean og deadmau5 går inn på eiersiden i musikkselskapet. De lover samtidig å gi Tidal-kundene eksklusiv tilgang til nytt låtmateriale.

Målet er å snu opp ned på strømmeindustrien, som artister og rettighetshavere tjener lite på selv om millioner lytter til musikken deres.

- Vi har gått inn i Tidal for å bevare en industri og gi musikk og opplevelser til forbrukernes beste. Denne dagen markerer begynnelsen på en kamp mot status quo og for å gjenskape musikkens verdi, sa Alica Keys under lanseringen.

DN var tilstede under den eksklusive lanseringen i det gamle postkontoret ved Madison Square Garden på Manhattan som begynte i 23-tiden.

Nyheten ble godt mottatt av et entusiastisk publikum, bestående hovedsakelig av fans, bransjefolk og journalister.

- Dette er helt utrolig. Jeg skjelver fortsatt, sier Renato Galveg.

Han hadde reist ens ærend fra Chile for å sikre seg autograf fra stjernene.

- Nå skal jeg tegne Tidal-abonnement, lovet Galveg.

Tidal håper den eksklusive tilgangen til stjernelaget vil få musikkinteresserte til å bla opp for tjenesten deres.

Et abonnement med beste lydkvalitet koster cirka 160 kroner i måneden. Det er dobbelt så dyrt som hos den langt større konkurrenten Spotify.

Artistene i Tidal-stallen vil til gjengjeld få høyere royaltyinntekter fra strømmetjenesten og større råderett over egen låtkatalog. Samtidig lover de å slippe nyheter eksklusivt hos Tidal.

Flere medier skriver at Jay Z, eller Shawn Carter som han egentlig heter, lokket med millionsummer for å få stjernene med på laget.

Enkelte artister skal være tilbudt opp mot 25 millioner kroner i signaturbonus samt tre prosent eierandel i selskapet, sier anonyme kilder til Financial Times.

Strømmeselskaper som Spotify har fått kritikk for å gi lite tilbake til musikerne og rettighetshaverne. Flere artister med Taylor Swift i spissen nekter å samarbeide med det svenske selskapet.

- Folk respekterer ikke musikk lenger. De tenker at den er gratis, men betaler samtidig 50 kroner for en flaske vann. Man kan drikke vann fra springen, og det er godt vann. Men likevel betaler de. Sånn er tankegangen, sier Jay Z til bransjebladet Billboard.

Konkurransen blant strømmetjenestene øker kraftig for tiden. Foruten Tidal og Spotify vil it-gigantene Google og Apple satse i det voksende markedet.

Inntektene fra betalte strømmetjenester var ifjor på 5,6 milliarder kroner, en økning på 29 prosent. Omsetningen passerte for første gang cd-salget, ifølge Recording Industry Association of America.

Spotify er størst blant strømmeselskapene med sine 15 millioner betalende abonnenter. Deezer er nummer to med seks millioner. Tidal har rundt en halv million, ifølge Billboard.

I salen i New York igår kveld sto også Peter Tonstad.

Som kommersiell direktør og tidligere toppsjef i Wimp, senere Tidal, har han vært med på å bygge opp strømmeselskapet.

Da DN møtte ham i New York for noen måneder siden, var Wimp-ledelsen på jakt etter investorer og kontakter i verdens viktigste musikkmarked. Resten er historie.

- Stort. Helt ubeskrivelig, sier Tonstad etter å ha hilst på sine nye eiere bak scenen igår.

KYGO: Suksess fra gutterommet
For et år siden hadde Kyrre Gørvell-Dahl (23) aldri stått på en scene. Nå topper «Kygo» hitlister, turnerer verden rundt og blir omtalt som den elektroniske dansemusikkens nye stjerne.
04:49
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.